Συστηματική ανασκοπική μελέτη συγκρίνει την αποτελεσματικότητα των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου και των αποκλειστών των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ, σε άτομα με ισχαιμική καρδιοπάθεια

8/11/2009
Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου (α-ΜΕΑ), και οι αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ΑΤ-ΙΙ αποκλειστές) έχουν τεκμηριωμένη ωφέλεια σε άτομα καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και σε άτομα με έμφραγμα μυοκαρδίου και διαταραχή της λειτουργίας των κοιλιών. Μέχρι όμως και την δημοσίευση της ανασκοπικής ανάλυσης στο περιοδικό Annals of Internal Medicine (Νοέμβριος 2009), δεν υπήρχαν εξίσου ισχυρά δεδομένα για τις περιπτώσεις ασθενών με ισχαιμική καρδιακή νόσο, χωρίς όμως διαταραχή της λειτουργίας των κοιλιών.

Σκοπός της ανασκοπικής μελέτης ήταν η σύγκριση της ωφέλειας από τη χρήση των α-ΜΕΑ, των ΑΤ-ΙΙ αποκλειστών ή συνδυασμού αυτών σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιακή νόσο χωρίς συστολική ή διαστολική δυσλειτουργία.

Στην ανάλυση εντάχθηκαν 41 συνολικά δημοσιευμένες κλινικές μελέτες στις οποίες ερευνήθηκαν συγκριτικά οι επιδράσεις των α-ΜΕΑ και των ΑΤ-ΙΙ αποκλειστών έναντι εικονικού φαρμάκου.

Οι συγγραφείς της συστηματικής ανάλυσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προσθήκη α-ΜΕΑ στην ‘κλασσική’ αντιισχαιμική θεραπεία (αντιαιμοπεταλιακά, υπολιπιδαιμικά, β-αποκλειστές, τροποποίηση συνηθειών) ελαττώνει την θνησιμότητα και τις περιπτώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιακή νόσο και διατηρημένη κοιλιακή λειτουργικότητα. Αντιθέτως, αυξημένος κίνδυνος καταγράφηκε για συγκοπικό επεισόδιο και εμφάνιση βήχα.
Αναλυτικότερα, ο σχετικός κίνδυνος (relative risk - RR) από την χρήση των α-ΜΕΑ έναντι εικονικού φαρμάκου ήταν:
- Θάνατος από οποιαδήποτε αιτία: RR=0,87 (μείωση 13%)
- Μη θανατηφόρο έμφραγμα μυοκαρδίου: RR=0,83 (μείωση 17%)
- Συγκοπικό επεισόδιο: RR=1,27 (αύξηση 27%)
- Βήχας: RR=1,67 (αύξηση 67%)

Από την ανάλυση των στοιχείων δεν προέκυψαν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικούς εκπροσώπους από την ομάδα των α-ΜΕΑ. Επιπλέον, το ευνοϊκό αποτέλεσμα των φαρμάκων αυτών ήταν ανεξάρτητο από τον βαθμό επίδρασης στην αρτηριακή πίεση.
Οι ενδείξεις ωφέλειας των ΑΤ-ΙΙ αποκλειστών στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών ήταν λιγότερο ισχυρές, καθώς βασίστηκαν ουσιαστικά στα αποτελέσματα μίας μόνο μελέτης (TRANSCEND). Ωστόσο, φαίνεται να διατηρούν την αξία τους ακόμη και σε αυτούς τους ασθενείς ως ωφέλιμη εναλλακτική επιλογή σε περιπτώσεις εμφάνισης δυσανεξίας έναντι των α-ΜΕΑ.
Τέλος, η συνδυασμένη χορήγηση α-ΜΕΑ και ΑΤ-ΙΙ αποκλειστών δεν φάνηκε να υπερτερεί έναντι της χρήσης μόνο α-ΜΕΑ, συμπέρασμα που επίσης βασίστηκε στα αποτελέσματα μιας κυρίως μεγάλης μελέτης, της ONTARGET.

Πηγές
1. Baker WL, Coleman CI, Kluger J, et al. Effectiveness of therapies for stable ischemic heart disease. Systematic review comparative effectiveness of ACE inhibitors or ARBs for ischemic heart disease. Annals Internal Med 2009

Σύνδεσμος άρθρου:
http://www.annals.org/content/early/2009/10/19/0003-4819-151-12-200912150-00162.full