Επιστημονικά άρθρα

Πολλοί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (AF) λαμβάνουν βαρφαρίνη για πρόληψη αρτηριακού εμβολικού επεισοδίου. Όταν σχεδιάζεται μια επεμβατική πράξη, η διαχείριση της αντιπηκτικής αγωγής πριν και μετά την πράξη αυτή είναι μια σημαντική πλευρά της φροντίδας του ασθενούς. Το άρθρο εξετάζει συστάσεις για την περιεπεμβατική διαχείριση αντιπηκτική αγωγή από την American Heart Association (AHA) και το American College of Chest Physicians (ACCP).
Ο επιπολασμός και η επίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής (AF) αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας και την παρουσία στεφανιαίας νόσου. Η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος είναι τα συχνότερα καρδιακά αίτια κολπικής μαρμαρυγής. Η υποκείμενη δομική καρδιακή νόσος είναι ένας παράγοντας κινδύνου που μπορεί να προδιαθέτει νέα άτομα στην AF. Παραδείγματα περιλαμβάνουν βαλβιδική νόσο (συμπεριλαμβανομένης της ρευματικής καρδιοπάθειας), υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και συγγενείς καρδιοπάθειες. Αν και αυτοί θεωρούνται κύριοι παράγοντες κινδύνου, άλλες, μη καρδιακές παθήσεις μπορούν να συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο AF.

Παρότι οι πρόοδοι στην επείγουσα καρδιακή φροντίδα συνεχίζουν να βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή, αυτή παραμένει βασική αιτία θανάτου σε πολλά μέρη του κόσμου. Κάθε χρόνο, περίπου 350.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από καρδιοπάθειες. Οι μισοί από αυτούς πεθαίνουν αιφνίδια , εκτός νοσοκομείου , γιατί η καρδιά τους σταματά να χτυπά. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση από ένα σύνδρομο που αποκαλείται αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Το συχνότερο αίτιο της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής είναι μια διαταραχή ρυθμού που λέγεται κοιλιακή μαρμαρυγή.

 

Cardiology Department, Euromedica-Kyanous Stavros, Thessaloníki, Greece - Παρουσιάσθηκε στο στο Interventional Cardiovascular Education 2010 Congress, Ioannina, 9-11 December, 2010
Παρουσίαση
Γραΐδης Χρήστος, επεμβατικός καρδιολόγος, FSCAI, EUROMEDICA - ΚΥΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Παρουσίαση σε μορφή αρχείου pdf
Γραΐδης Χρήστος, επεμβατικός καρδιολόγος, FSCAI, EUROMEDICA - ΚΥΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Παρουσιάσθηκε στο 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Επεμβατικής Καρδιολογίας, Χαλκιδική, Ιούνιος 2009
Online παρουσίαση
Παπάζογλου Κ. , Επίκουρος καθηγητής χειρουργικής ΑΠΘ
Ενδοαρτηρεκτομή ή αγγειοπλαστική; Ποιες είναι οι ενδειξεις και αντενδείξεις της κάθε χειρουργικής μεθόδου στην αντιμετώπιση της καρωτιδικής νόσου;
Online παρουσίαση