Μελέτη TRANSFER AMI: Υποστηρίζει την άμεση διακομιδή ασθενών για διενέργεια στεφανιογραφίας, μέ ή χωρίς αγγειοπλαστική, μετά από θρομβόλυση

27/8/2009

Στο τεύχος Ιουνίου 2009, του περιοδικού New England Journal of Medicine, δημοσιεύτηκε η μελέτη TRANSFER AMI, στην οποία τυχαιοποιήθηκαν 1059 ασθενείς υψηλού κινδύνου, με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και ανάσπαση του ST διαστήματος, οι οποίοι έλαβαν θρομβόλυση.

Στη μία ομάδα όλοι οι ασθενείς διακομίζονταν απευθείας σε κέντρο με αιμοδυναμικό εργαστήριο, με σκοπό την διενέργεια στεφανιογραφίας εντός 6 ωρών από την θρομβόλυση και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής. Στην άλλη ομάδα οι ασθενείς αντιμετωπίζονταν κατά τη συνήθη τακτική με θρομβόλυση και αγγειοπλαστική διάσωσης ή καθυστερημένη στεφανιογραφία, εάν υπήρχαν μόνο συγκεκριμένες ενδείξεις.

Στην πρώτη ομάδα στεφανιογραφία έγινε στο 98,5% και αγγειοπλαστική στο 84,9% των ασθενών, κατά μέσο όρο 2,8 ώρες μετά τη θρομβόλυση. Στη δεύτερη ομάδα στεφανιογραφία έγινε συνολικά στο 88,7% και αγγειοπλαστική στο 67,4% των ασθενών κατά μέσο όρο 32,5 ώρες μετά τη θρομβόλυση.

Η ανάλυση έδειξε ότι στην πρώτη ομάδα υπήρξε στατιστικώς σημαντικά μικρότερη συχνότητα συμβαμάτων (θάνατος, ΟΕΜ, μετεμφραγματική στηθάγχη, νέα ή επιδεινούμενη καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιογενές shock) στις 30 μέρες.

Ενδιαφέρον είναι ότι τα ευνοϊκά αυτά αποτελέσματα δεν συνδυάζονταν με σημαντική αύξηση των αιμορραγικών επιπλοκών. Παρόμοιες μελέτες στο παρελθόν δεν είχαν δείξει σαφή υπεροχή της επείγουσας αγγειοπλαστικής μετά από θρομβόλυση (αυξημένος κίνδυνος αιμορραγιών), αν και τα τελευταία λίγα χρόνια μικρότερες εργασίες κατέληξαν σε συμπεράσματα παρόμοια με αυτά της TRANSFER AMI.

Φαίνεται ότι στη σημερινή εποχή η συστηματική χρησιμοποίηση ενδοστεφανιαίων προθέσεων, αναστολέων της GPIIb/IIIa και της κλοπιδογρέλης, οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα, ενώ επίσης η χρησιμοποίηση μικρότερων θηκαριών, η νωρίτερη αφαίρεσή τους, οι μικρότερες δόσεις αντιπηκτικών και ο περιορισμός στην συνεχή έγχυση ηπαρίνης μετά από αγγειοπλαστική, ελάττωσαν την συχνότητα αιμορραγιών.

Οι ερευνητές της μελέτης συνιστούν οι ασθενείς που λαμβάνουν θρομβόλυση να διακομίζονται συστηματικά και άμεσα σε αιμοδυναμικό εργαστήριο, καθώς φαίνεται ότι η διενέργεια αγγειοπλαστικής υπό αυτές τις συνθήκες είναι αποτελεσματική και ασφαλής.

Σε άρθρο στο ίδιο περιοδικό ο Dr. Verhenge ( Άμστερνταμ, Ολλανδία) προτείνει ότι πιθανόν το ιδανικό χρονικό διάστημα για την συστηματική διενέργεια στεφανιογραφίας είναι 2 με 24 ώρες μετά τη θρομβόλυση, με σκοπό την ελάττωση του κινδύνου επιπλοκών.

Πηγές:

1. Cantor WJ, Fitchett D, Borgundvaag B, et al. Routine early angioplasty after fibrinolysis for acute myocardial infarction. N Engl J Med. 2009;360:2705-2718.

2.Verheugt FWA. Routine angioplasty after fibrinolysis—How early should “early” be? N Engl J Med. 2009;360:2779-2781.