Ενημερωτικά Άρθρα - Έντυπα

Η κολπική μαρμαρυγή ( Atrial Fibrilaltion - AF),είναι ένας καλά τεκμηριωμένα παράγοντας κινδύνου θρομβοεμβολικών συμβαμάτων, ιδιαίτερα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρουσιάζει, όμως, πολλές δυσκολίες στην διαχείρισή της, εν μέρει λόγω της προβληματικής διάγνωσής της. Στα τυπικά συμπτώματα της αρρυθμίας περιλαμβάνονται το αίσθημα παλμών, η δύσπνοια και η κόπωση - εξάντληση. Όμως, η AF μπορεί να είναι ασυμπτωματική και άρα υποκλινική, ώστε να μην ανησυχήσει τον ιατρό ή τον ασθενή. Ακόμα και σε ασθενείς με τεκμηριωμένη συμπτωματική  AF, είναι συχνές οι ασυμπτωματικές εκδηλώσεις.

Εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια νόσος όπου τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Το εγκεφαλικό μπορεί να προκληθεί από μια απόφραξη στην κυκλοφορία του αίματος , ή την ρήξη μιας αρτηρίας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο. Ο ασθενής μπορεί ξαφνικά να μην μπορεί να μιλήσει, να έχει προβλήματα μνήμης, ή να παραλύσει μια πλευρά του σώματος.
Αυτό το άρθρο δίνει λεπτομέρειες για τους δύο τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου, ποιοι κινδυνεύουν, ποια είναι τα αίτιά του, τα συμπτώματά του, πως θεραπεύεται ένα εγκεφαλικό, και πως μπορούν να αποφευχθούν τα εγκεφαλικά.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη παθολογικών κυττάρων στον ένα ή και στους δύο πνεύμονες. Συνήθως αφορά τα κύτταρα που καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια των αεραγωγών. Τα παθολογικά κύτταρα διαφοροποιούνται από τον τριγύρω υγιή ιστό, διαιρούνται γρήγορα και ανεξέλεγκτα σχηματίζοντας όγκους. Καθώς οι όγκοι μεγαλώνουν και γίνονται περισσότεροι, εμποδίζουν την παροχή από τους πνεύμονες οξυγόνου στην κυκλοφορία. Οι όγκοι που μένουν στην ίδια θέση και δεν φαίνεται να εξαπλώνονται, καλούνται «καλοήθεις». Οι κακοήθεις όγκοι εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος διεισδύοντας στην κυκλοφορία του αίματος ή στο λεμφικό σύστημα. Οι μεταστάσεις είναι καρκίνος που εξαπλώνεται πέραν της αρχικής του θέσης, σε άλλα σημεία του σώματος. Όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται είναι ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.
Όλοι μας θα θέλαμε έναν απλό τρόπο για να υπολογίσουμε το ιδανικό ή «υγιές» μας βάρος, αλλά τα πράγματα δυστυχώς είναι πιο σύνθετα. Το «υγιές» βάρος κάθε ατόμου δεν μπορεί απλά να υπολογιστεί από ένα γενικό πίνακα, γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η ηλικία, το φύλο, η οστική πυκνότητα, ο λόγος μυς/λίπος και το ύψος.
Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) αναφέρεται στον σχηματισμό ενός θρόμβου σε μια εν τω βάθει φλέβα στο πόδι. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση τείνει να εμφανίζεται στις φλέβες των ποδιών, όπως οι μηριαίες ή ιγνυακές, καθώς και σε εν τω βάθει φλέβες εντός της πυέλου. Εάν ο θρόμβος αποκολληθεί, λέγεται έμβολο και μπορεί να φτάσει στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα πνευμονική εμβολή. Ένα έμβολο εκτός από θρόμβο μπορεί επίσης να αποτελείται από ένα κομμάτι λίπους ή μια φυσαλίδα αέρα.
Η ανθρώπινη καρδιά έχει τέσσερις κοιλότητες: δύο κόλπους (δεξιός και αριστερός) και δύο κοιλίες (δεξιά και αριστερή). Σε φυσιολογικές συνθήκες, σε κάθε καρδιακό χτύπο, αρχικά συσπώνται οι κόλποι κι ακολουθούν στη συνέχεια οι κοιλίες. Στην κολπική μαρμαρυγή οι κόλποι συσπώνται με εντελώς ακανόνιστο και πολύ γρήγορο ρυθμό με αποτέλεσμα κι οι κοιλίες να ακολουθούν με άρρυθμες συσπάσεις.
Οι στατίνες είναι μια ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα. Τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν την δράση μιας χημικής ουσίας του ήπατος που είναι απαραίτητη για την παραγωγή χοληστερίνης. Αν και η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για την φυσιολογική κυτταρική και σωματική λειτουργία, τα πολύ υψηλά επίπεδά της μπορεί να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρυνση, μια νόσο όπου πλάκες που περιέχουν χοληστερίνη αναπτύσσονται στις αρτηρίες και αποφράσσουν την αιματική ροή.
Η δοκιμασία κόπωσης με θάλλιο είναι παρόμοια εξέταση με την δοκιμασία κόπωσης, ή την φαρμακευτική (χημική) δοκιμασία κόπωσης, αλλά μια μικρή ποσότητα ραδιενεργής ουσίας χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί η ροή αίματος στην καρδιά.
Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη είναι μια επέμβαση όπου μια ή περισσότερες αποφραγμένες στεφανιαίες αρτηρίες παρακάμπτονται από μόσχευμα αιμοφόρου αγγείου ώστε να αποκατασταθεί η φυσιολογική αιματική ροή στην καρδιά. Αυτά τα μοσχεύματα συνήθως προέρχονται από της αρτηρίες και τις φλέβες του ασθενούς που βρίσκονται στο στήθος (θωρακικές), στο πόδι (σαφηνείς) ή στο χέρι (κερκιδικές). Το μόσχευμα παρακάμπτει την αποφραγμένη αρτηρία (ή αρτηρίες) για να δημιουργήσει νέα κανάλια ώστε το οξυγονωμένο αίμα να ρέει στην καρδιά.
Η πνευμονική υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία που παραλαμβάνουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες. Το οξυγονωμένο αίμα διοχετεύεται στο υπόλοιπο σώμα μέσω των σχετικών αντλιών της καρδιάς. Η υπέρταση σε αυτό το αναπνευστικό κύκλωμα της κυκλοφορίας είναι μια προοδευτική και σοβαρή πάθηση...
Το κρασί, ειδικά το κόκκινο, έχει μελετηθεί εκτενώς εδώ και πολλά χρόνια, με εντυπωσιακά ευρήματα για τα οφέλη του στην καρδιά. Έχει βρεθεί να σχετίζεται με παράταση στο προσδόκιμο ζωής, προστασία από τον καρκίνο και καλύτερη ψυχική υγεία. Δεν είναι μόνο το κόκκινο κρασί που έχει τόσο ευεργετικές ιδιότητες. Οι επιστήμονες αναφέρουν στο Journal of Agricultural & Food Chemistry,  ότι το λευκό κρασί είναι το ίδιο ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς, όπως το κόκκινο. Ωστόσο, καθώς οι περισσότερες μελέτες έχουν εστιάσει στο κόκκινο κρασί, το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου και των αναφορών σε αυτό το άρθρο, αφορά το κόκκινο κρασί.
Η δοκιμασία κόπωσης, γνωστή και σαν "τεστ κόπωσης" ή "δοκιμασία κυλιόμενου τάπητα", χρησιμοποιείται από τους ιατρούς για να καθοριστεί πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά του ασθενούς κατά την φυσική δραστηριότητα. Όταν η καρδιά αντλεί εντονότερα αίμα κατά την διάρκεια της άσκησης, η δοκιμασία κόπωσης μπορεί να αποκαλύψει προβλήματα όπως κακή παροχή αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να μην είναι εμφανή στην ήπια σωματική δραστηριότητα. Το τεστ κοπώσεως επίσης βοηθά τον ιατρό να συστήσει στους ασθενείς τον καλύτερο τρόπο φυσικής δραστηριότητας τους.