Η επιβίωση μετά από καρδιακή προσβολή επηρεάζεται από την ώρα άφιξης στο νοσοκομείο

27/10/2014

Έρευνα από την American Heart Association δείχνει, ότι οι ασθενείς με καρδιακή προσβολή, που φτάνουν στο νοσοκομείο τη νύχτα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ή των αργιών έχουν 13% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με τους ασθενείς που φθάνουν κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ωρών.
Περισσότερο από το ένα τέταρτο σε ένα εκατομμύριο ανθρώπων κάθε χρόνο θα υποστούν μια σοβαρή καρδιακή προσβολή - που προκαλείται από πλήρη απόφραξη της ροής του αίματος προς την καρδιά - ονομάζεται έμφραγμα του μυοκαρδίου με ST ανασπάσεις (STEMI). Είναι κρίσιμης σημασίας να αποκατασταθεί η ροή του αίματος προς την καρδιά, το συντομότερο δυνατό - ανοίγοντας το αποφραγμένο αγγείο είτε επεμβατικά ή με χορήγηση ενδοφλέβιας αγωγής - αλλιώς ο ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει.

Για να διερευνήσουν κατά πόσον ο χρόνος, που οι ασθενείς με καρδιακή προσβολή θα φτάσουν στο νοσοκομείο, επηρεάζει την έκβασή τους, οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα από 27.270 ασθενείς με STEMI που έφτασαν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια μη εργάσιμων ωρών με δεδομένα από 15.972 από ασθενείς με STEMI που έφτασαν στο νοσοκομείο σε εργάσιμες ώρες.

Τα δεδομένα προήλθαν από 447 νοσοκομεία των ΗΠΑ, και η μελέτη βασίστηκε στο χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Σεπτέμβριο του 2010.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, χρειάζονται 56 λεπτά για τους ασθενείς που φτάνουν στα επείγοντα κατά τη διάρκεια εργάσιμων ωρών, για να υποβληθούν σε αγγειοπλαστική, που είναι απαραίτητη για την διάνοιξη του αποφραγμένου αγγείου.

Αντίθετα, οι ασθενείς που φτάνουν στα επείγοντα κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Σαββατοκύριακο ή σε αργίες θα περιμένουν κατά μέσο όρο 72 λεπτά για αυτήν την σωτήρια διαδικασία. Οι ασθενείς με STEMI είχαν επίσης έναν 13% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, εάν έφταναν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια μη εργάσιμων ωρών.
¨Ωστόσο, ίσως υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που δεν ήμασταν σε θέση να εκτιμήσουμε, που θα μπορούσαν επίσης να συμβάλλουν σε αυτή τη μικρή αύξηση στον κίνδυνο θνησιμότητας¨, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Jorge Saucedo, επικεφαλής καρδιολογίας και διευθυντής του Cardiovascular Institute Northshore University Health System in Evanston, IL.

¨Για παράδειγμα, αν και πόσο περίμενε ο ασθενής περισσότερο για να έρθει στο νοσοκομείο μέσα στη νύχτα; Δεν ήμασταν σε θέση να το εκτιμήσουμε αυτό, πράγμα που θα μπορούσε σαφώς να επηρεάσει τη θνησιμότητα¨.

Μείωση του χρόνου ¨πόρταμπαλόνι¨.

¨Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να έχουμε παρόμοιο χρόνο ¨πόρτα-μπαλόνι¨ κατά τη διάρκεια μη εργάσιμων και εργάσιμων ωρών, είναι έχοντας ένα πλήρως στελεχωμένο εργαστήριο καθετηριασμού 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα¨, είπε ο Dr. Saucedo.

Ο όρος ¨πόρτα-μπαλόνι¨ αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για τον ασθενή από τι στιγμή που εισέρχεται στο νοσοκομείο μέχρι να υποβληθεί σε αγγειοπλαστική. Ονομάζεται έτσι επειδή, κατά τη διάρκεια μιας αγγειοπλαστικής, ένα μπαλόνι ξεφούσκωτο οδηγείται μέσα στην αρτηρία του ασθενούς, μέσω ενός καθετήρα. Το μπαλόνι φουσκώνεται στο σημείο της απόφραξης και ανοίγει την αρτηρία, προκειμένου να αποκατασταθεί η ροή του αίματος προς την καρδιά.

¨Σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε να προτείνουμε κάτι τέτοιο (τη στελέχωση αιμοδυναμικού 24-7) καθώς το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλό¨, δήλωσε ο Dr. Saucedo. ¨Ωστόσο, αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνει καθώς πολύ λίγα ιδρύματα για τη δυνατότητα και το προσωπικό για να αναλάβει αυτά τα περιστατικά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 88% των ασθενών με STEMI που φθάνουν σε εργάσιμες ώρες, και το 79% των ασθενών που φθάνουν κατά τη διάρκεια μη εργάσιμων ωρών, υποβάλεται σε αγγειοπλαστική εντός της προθεσμίας των 90 λεπτών, που συνιστάται από την American Heart Association.

Επίσης, η μελέτη διαπίστωσε, ότι ποια ώρα της ημέρας ο ασθενής και αν έφτανε στα επείγοντα, δεν έκανε καμία σημαντική διαφορά στο χρόνο που απαιτείται για να:

  • Χορηγηθεί ασπιρίνη σε ασθενή

  • Γίνει ηλεκτροκαρδιογράφημα

  • Χορηγηθεί ενδοφλέβια θρομβολυτική αγωγή

Η διαχείριση και η έκβαση των ασθενών με STEMI που φτάνουν σε μη εργάσιμες ώρες στο νοσοκομείο είναι πολύ καλή.

Παρά το γεγονός ότι η διαφορά στον χρόνο ¨πόρτα-μπαλόνι¨ μεταξύ των δύο ομάδων των ασθενών είναι σημαντική, ο Dr. Saucedo μας είπε ότι η μελέτη του - η οποία παρατήρησε χαμηλότερη συχνότητα ενδονοσοκομειακών θανάτων και βελτιωμένο χρόνο πόρτα-μπαλόνι, σε σύγκριση με προηγούμενες μελέτες - αποδεικνύει ότι η AHA's Mission: Lifeline guidelines ήταν επιτυχής.

¨Νομίζω ότι θα πρέπει να τονίσουμε, ότι ουσιαστικά όλες οι άλλες μετρήσεις ποιότητας μεταξύ αυτών των ομάδων των ασθενών ήταν πολύ παρόμοιες¨, είπε ο Dr. Saucedo. ¨Πρέπει να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά, ότι η διαχείριση και η έκβαση των ασθενών με STEMI που προσέρχονται σε μη εργάσιμες ώρες είναι πολύ καλή¨.

Πρόσθεσε:
¨Η Mission: Lifeline έχει βελτιώσει πραγματικά τη θεραπεία των STEMI και την φροντίδα ασθενών με καρδιακή νόσο στις ΗΠΑ. Η μελέτη μας είναι ένα σαφές παράδειγμα, του πώς οι ασθενείς που προσέρχονται με STEMI σε μη εργάσιμες ώρες διαχειρίζονται από το προσωπικό ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο με τους ασθενείς που προσέρχονται κατά τις εργάσιμες ώρες, σε όλες τις ποιοτικές μετρήσεις, εκτός από μία μικρή καθυστέρηση στον χρόνο πόρτα-μπαλόνι. Η καθυστέρηση είναι μόλις 16 λεπτά. Το σύστημα φροντίδας που υποστηρίζει η Mission:.. Lifeline βασίζεται στις κατευθυντήριες οδηγίες και δίνει τη δυνατότητα για την που θεραπεία των ασθενών με STEMI και την πολύ καλή κλινική τους έκβαση, ανεξάρτητα από το πότε ο ασθενής προσέρχεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών¨.