Κάπνισμα και νεολαία

Οι περισσότεροι άνθρωποι που γίνονται καπνιστές αρχίζουν το κάπνισμα στην εφηβεία τους. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 80% των ενήλικων καπνιστών αρχίζουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 18 ετών. Το κάπνισμα στους νέους μειώθηκε απότομα κατά τη διάρκεια του 1997-2003. Από τότε όμως, τα ποσοστά μειώνονται πλέον πολύ πιο αργά

 

Ορισμένα στοιχεία σχετικά με το κάπνισμα των εφήβων:

 • Στους νεαρούς εφήβους (ηλικίας 13 έως 15), περίπου ένας στους πέντε σε όλο τον κόσμο καπνίζει

 • Περίπου 80.000 ως 100.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να καπνίζουν κάθε μέρα – (το ήμισυ των οποίων ζουν στην Ασία).

 • Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 50% των ατόμων που αρχίζουν το κάπνισμα στα εφηβικά τους χρόνια θα συνεχίσουν να καπνίζουν για τουλάχιστον 15 έως 20 χρόνια.

 • Μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διαφήμιση προϊόντων καπνού.

 • Περίπου το ένα τέταρτο των νέων που καπνίζουν θα πεθάνουν από το κάπνισμα.

 • Η πρώιμη έναρξη του καπνίσματος συνδέεται με βαρύτερα πρότυπα του καπνίσματος, με μικρότερη πιθανότητα διακοπής, καθώς και μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

 • Ένα παιδί που ξεκινά το κάπνισμα στα 14 έτη ή και λιγότερο είναι 5 φορές πιο πιθανό να πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα από ό, τι ένα άτομο που ξεκινά στην ηλικία των 24 ετών και άνω, και έχει 15 φορές περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

 • Οι έφηβοι καπνιστές είναι πιο πιθανό να έχουν επισκεφτεί ένα γιατρό ή άλλους επαγγελματίες υγείας για μια συναισθηματική ή ψυχολογική διαταραχή

 • Οι έφηβοι που καπνίζουν έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να χρησιμοποιούν αλκοόλ, είναι οκτώ φορές πιο πιθανό να χρησιμοποιούν μαριχουάνα και 22 φορές πιο πιθανό να κάνουν χρήση κοκαΐνης. Το κάπνισμα συνδέεται με μια σειρά από άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η εμπλοκή σε καυγάδες και η σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

Γιατί οι έφηβοι αρχίζουν το κάπνισμα;

Οι έφηβοι έχουν πολλούς λόγους για τους οποίους αρχίζουν το κάπνισμα:

 1. Καπνίζουν οι φίλοι τους

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι έφηβοι αρχίζουν να καπνίζουν είναι η επιρροή και η πίεση από τους συνομηλίκους τους. Πάνω από το 70 τοις εκατό των εφήβων λένε ότι έχουν φίλους που καπνίζουν και ότι η πίεση από τους συνομηλίκους είναι ο νούμερο ένα λόγος για να αρχίσουν το κάπνισμα.

Πολλοί έφηβοι ξεκινούν το κάπνισμα, επειδή καπνίζουν οι φίλοι τους και θέλουν να ταιριάζουν με το περιβάλλον στο οποίο κινούνται. Σε αυτή την κατάσταση όλοι βιώνουν και έχουν να αντιμετωπίσουν την πίεση από τους συνομηλίκους τους και οι περισσότεροι θα κληθούν από τον φίλο τους κάποια στιγμή να καπνίσουν μαζί του. Δεδομένου ότι ο καθένας θέλει να ταιριάζει με τους φίλους του, είναι πολύ πιθανόν ότι θα φοβηθεί να πει όχι στην προτροπή του φίλου του.

 1. Οι γονείς τους καπνίζουν

Οι έφηβοι που ζουν σε ένα σπίτι όπου ένας ή και οι δύο γονείς τους (ή άλλα μέλη της οικογένειας) καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές, σε σχέση με άλλους εφήβους. Οι έφηβοι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αισθάνονται ότι όλοι οι ενήλικες καπνίζουν και αρχίζουν το κάπνισμα επειδή αυτό θα τους κάνει να φαίνονται και να αισθάνονται ότι έχουν μεγαλώσει.

 1. Μπορεί να τους βοηθήσει να χάσουν βάρος

Τα κορίτσια μπορεί να ξεκινήσουν το κάπνισμα, επειδή ανησυχούν για το ​βάρος τους. Το κύριο χημικό συστατικό του καπνού είναι η νικοτίνη, ένα διεγερτικό, που κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα. Αυτό προκαλεί απώλεια βάρους, ενώ επίσης το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει μειωμένη όρεξη. Ως εκ τούτου καπνίζουν πολλές έφηβες επειδή αισθάνονται ότι θα τους βοηθήσει να χάσουν βάρος, και συχνά δεν θεωρούν ότι κάνουν κάτι κακό στον οργανισμό τους.

 1. Απλά θέλουν να το δοκιμάσουν

Για τους νέους, όποιος και αν είναι ο λόγος που αρχίσατε να καπνίζετε, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι για να σταματήσετε:

 • Το κάπνισμα είναι πολύ πιο εθιστικό από ό, τι μπορεί να πιστεύετε. Πάνω από το ήμισυ των εφήβων που αρχίζουν το κάπνισμα εθίζονται. Η διακοπή τώρα είναι πολύ πιο εύκολη.

 • Θα έχετε περισσότερο στον έλεγχο της ζωής σας μετά την διακοπή.

 • Θα φαίνεστε καλύτερα. Τα μαλλιά, τα ρούχα σας, και η αναπνοή θα μυρίζει καλύτερα, και τα δόντια σας θα είναι πιο λευκά. Έφηβοι συχνά αναφέρουν ότι προτιμούν να έχουν και να φιλήσουν ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν τον καπνό.

 • Προσθέστε έως και πόσα χρήματα ξοδεύετε κάθε εβδομάδα, μήνα ή έτος για τα τσιγάρα. Τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε με αυτά τα χρήματα;

 • Το κάπνισμα είναι ένας κακός τρόπος για να χάσετε ή να μη βάλετε βάρος. Η σωματική δραστηριότητα είναι πολύ καλύτερη μέθοδος για τον ελέγξετε το βάρος σας. Αν και μερικοί άνθρωποι αυξάνουν το βάρος τους όταν σταματήσουν το κάπνισμα, αυτό συχνά είναι προσωρινό.

 • Αφού κόψετε το κάπνισμα, θα κουράζεστε λιγότερο εύκολα με τη σωματική δραστηριότητα. Οι αθλητές αποδίδουν καλύτερα όταν σταματήσουν το κάπνισμα.

Η βιομηχανία καπνού έχει στόχο τη νεολαία

8 από τους 10 νέους καπνιστές είναι παιδιά ή έφηβοι.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι εταιρείες καπνού βάζουν τα παιδιά και εφήβους σα στόχο στις στρατηγικές προώθησης των προϊόντων τους.

Γιατί ;

Η καπνοβιομηχανία χάνει συνεχώς πελάτες. Το κάπνισμα σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, ενώ άλλοι τόσοι σταματούν το κάπνισμα. Οι καπνοβιομηχανίες πρέπει να κερδίσουν περισσότερους καπνιστές για να πάρουν τη θέση εκείνων που έχασαν τη ζωή τους ή που σταμάτησαν το κάπνισμα. Οι περισσότεροι καπνιστές επιλέγουν την αγαπημένη τους μάρκα τσιγάρων και εθίζονται στη νικοτίνη κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους.

Πως;

Η προώθηση των προϊόντων καπνού είναι η ισχυρότερη επιρροή στην ενθάρρυνση των εφήβων να ξεκινήσουν το κάπνισμα, από αυτή που δέχονται από τους συνομηλίκους, την οικογένεια ή άλλες κοινωνικές επιρροές.

 • 70% των νέων είναι δεκτικοί σε διαφήμιση των προϊόντων καπνού.

 • Οι διαφημιστικές εκστρατείες είναι γεμάτες με μηνύματα και εικόνες που αντανακλούν το σύστημα αξιών των εφήβων, όπως τη δημοτικότητα, την ανεξαρτησία, την σεξουαλικότητα, τη γενναιότητα και την «μαγκιά». Οι προσεγγίσεις μάρκετινγκ υποδηλώνουν ότι αυτές οι ιδιότητες μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση προϊόντων καπνού τους.

Κάπνισμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Ένας τρόπος των εταιρειών καπνού στη στοχοποίηση της νεολαίας είναι μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι περισσότεροι έφηβοι που θα δουν τους ηθοποιούς να καπνίζουν σε τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες, το πιο πιθανό είναι να προσπαθήσουν να το κάνουν και οι ίδιοι. Σύμφωνα με μια μη κερδοσκοπική ομάδα, οι έφηβοι των οποίων τα αγαπημένα αστέρια καπνίζουν συχνά στην οθόνη, είναι δεκαέξι φορές πιο πιθανό να έχουν θετική στάση σχετικά με το κάπνισμα στο μέλλον.

Οι καπνοβιομηχανίες γνωρίζουν πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η επιρροή των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Γι 'αυτό οι καπνοβιομηχανίες πληρώνουν τεράστια χρηματικά ποσά σε παραγωγούς ταινιών για την προώθηση των τσιγάρων στις ταινίες - λέγεται τοποθέτηση προϊόντων. Στο 87% από τις κορυφαίες επιτυχίες του box office μεταξύ των ετών 1988 και 1997, απεικονίζεται χρήση του καπνού κατά μέσο όρο πέντε φορές ανά ταινία. Τα περιστατικά καπνίσματος στις ταινίες μειώθηκαν από 10,7 περιστατικά ανά ώρα το 1950 σε τουλάχιστον 4,9 το 1980-82, αλλά τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν και πάλι πίσω στα επίπεδα του 1950.

Μασκότ χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων

Διαφημιστικές προσφορές προώθησης (μπουφάν, παπούτσια, αναπτήρες, τσάντες και άλλα)

Μετατόπιση της ευθύνης: Οι καπνοβιομηχανίες υπερτονίζουν ότι οι νέοι έχουν τη δυνατότητα επιλογής για το αν θα καπνίζουν.

Κάνοντας το κάπνισμα να φαίνεται «μαγκιά»

Εμφάνιση της χρήσης του καπνού ως δραστηριότητα των ενηλίκων: Οι καπνοβιομηχανίες στέλνουν υποκριτικά το μήνυμα ότι το κάπνισμα είναι μόνο για ενήλικες, αλλά και ότι ένα παιδί μπορεί να ωριμάσει από το κάπνισμα

Αντεπιτεθείτε

 • Μην πιστεύετε τις διαφημιστικές εκστρατείες των καπνοβιομηχανιών.

 • Έχετε τη δύναμη να αντισταθείτε σε αυτή την αγορά και να μην καπνίσετε .

 • Έχετε επίσης τη δυνατότητα να γίνετε υπέρμαχοι για μια κοινωνία χωρίς καπνό.

 • Μην υποτιμάτε τη δύναμη και την επιρροή που έχετε, για να κάνετε αλλαγές στο σχολείο και την κοινότητά σας.

 • Μπορείτε να βοηθήσετε τους φίλους σας για να κάνουν την υγιεινή επιλογή να μην αρχίσουν ή να σταματήσουν το κάπνισμα καπνίζουν.