Η μεσογειακή διατροφή βοηθά στη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οριστικές θεραπείες για τις περισσότερες μορφές άνοιας και γνωστικής εξασθένησης , τροποποιήσιμοι παράγοντες και δραστηριότητες που μπορεί να καθυστερήσουν την έναρξη των συμπτωμάτων, όπως η διατροφή, είναι πολύ σημαντικοί.

 

Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με καλύτερη μνήμη και γνωστική λειτουργία στους ανθρώπους. Η Μεσογειακή διατροφή έχει άφθονο ψάρι, κοτόπουλο και σαλάτες - τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology στις 30 του Απρίλη του 2013 φάνηκε ότι η Μεσογειακή δίαιτα συσχετίζεται με τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από τη μελέτη the REGARDS (Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke) στην οποία περιλήφθηκαν 30.239 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω από τον Ιανουάριο του 2003 έως και τον Οκτώβριο του 2007 και τα οποία είχαν τακτική παρακολούθηση για μεταβολές στην υγεία τους.

Τελικά στη συγκεκριμένη μελέτη, που είναι και η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα σχετικά με τη μεσογειακή διατροφή, εξετάστηκαν δεδομένα για τις διατροφικές συνήθειες σε 14.478 Καυκάσιους και Αφρο-Αμερικανούς. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 64 έτη. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες μέτρησης τη μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων τους σε μια περίοδο τεσσάρων ετών. Το δεκαεπτά τοις εκατό από αυτούς έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στα άτομα χωρίς διαβήτη που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή πιο στενά, ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων με τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες και δεξιότητες ήταν 19% χαμηλότερος, σε σύγκριση με το υπόλοιπο δείγμα πληθυσμού. Επίσης δεν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στους Καυκάσιους και τους Αφρο-Αμερικανούς. Δυστυχώς όμως τα οφέλη αυτά δεν παρατηρήθηκαν στα άτομα με διαβήτη

Η διατροφή είναι μια σημαντική τροποποιήσιμη δραστηριότητα που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, αργότερα στη ζωή των ανθρώπων. Ωστόσο, δεν είναι παρά μόνο μία από τις πολλές σημαντικές δραστηριότητες του τρόπου ζωής που μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη βελτίωση και διατήρηση της νοητικής λειτουργίας. Η άσκηση, η αποφυγή της παχυσαρκίας και του καπνίσματος και η λήψη φαρμάκων για παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες.

Adherence to a Mediterranean diet and risk of incident cognitive impairment

Georgios Tsivgoulis, Suzanne Judd, Abraham J. Letter, Andrei V. Alexandrov, George Howard, Fadi Nahab, Frederick W. Unverzagt, Claudia Moy, Virginia J. Howard, Brett Kissela, and Virginia G. Wadley

Neurology April 30, 2013 vol. 80 no. 18 1684-1692

http://www.neurology.org/content/80/18/1684