Οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν κανόνες απαγόρευσης του καπνίσματος στο σπίτι και το αυτοκίνητο

Το 2006 η US Surgeon General ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα, και ότι μόνο πολιτικές πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος μπορούν να προστατεύουν τους μη καπνιστές από τους κινδύνους για την υγεία τους από το παθητικό κάπνισμα . Ανοίγοντας ένα παράθυρο δεν εξαλείφει τον κίνδυνο, ούτε οποιοδήποτε είδος συστήματος εξαερισμού. Ενώ σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των κατοίκων των ΗΠΑ προστατεύονται από πολιτικές πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος σε χώρους εργασίας , εστιατόρια και μπαρ, συνολικά εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη 88 εκατομμύρια Αμερικανών πάνω από την ηλικία των τριών ετών που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα.

Σε μια εθνική έρευνα στις ΗΠΑ, από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και η οποία δημοσιεύθηκε online στο CDC journal Preventing Chronic Disease , διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων στις ΗΠΑ εφαρμόζουν εθελοντικά κανόνες απαγόρευσης του καπνίσματος στα σπίτια ή τα οχήματά τους. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, εκατομμύρια Αμερικανών, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, εξακολουθούν να εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα σε αυτούς τους χώρους.

Τα δεδομένα για τη μελέτη προέρχονται από την National Adult Tobacco Survey το 2009-2010,και η οποία κατέγραψε τους ερωτηθέντες ως έχοντες κανόνες απαγόρευσης του καπνίσματος στα σπίτια και τα αυτοκίνητα τους, μόνο αν δεν επέτρεψαν ποτέ το κάπνισμα στους χώρους αυτούς.

Η έρευνα δείχνει ότι οι πολιτείες με το χαμηλότερο ποσοστό των ενηλίκων που εφαρμόζουν κανόνες απαγόρευσης του καπνίσματος στα σπίτια και τα αυτοκίνητα, είναι επίσης και οι πολιτείες με το μεγαλύτερο επιπολασμό καπνίσματος των ενηλίκων.

Εκτιμάτε ότι περίπου 11 εκατομμύρια μη καπνιστές ενήλικες συνεχίζουν να εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι, και σχεδόν 17 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε αυτό στο αυτοκίνητο. Εκτιμούν επίσης ότι:

  • 81% των Αμερικανών ενηλίκων δηλώνουν ότι έχουν κανόνες απαγόρευση του καπνίσματος στα σπίτια τους, και το 74% λένε ότι τις εφαρμόζει επίσης και στο αυτοκίνητο.

  • 89% των μη καπνιστών δηλώνουν ότι έχουν κανόνες απαγόρευση του καπνίσματος στο σπίτι, σε σύγκριση με μόνο το 48% των καπνιστών.

  • 85% των μη καπνιστών δηλώνουν ότι δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στα οχήματά τους, σε σύγκριση με μόνο το 27% των καπνιστών.

  • Συνολικά, η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα είναι υψηλότερη μεταξύ των ανδρών (10,7%) έναντι των γυναικών (7,9%).

  • Οι νεότεροι ενήλικες (ηλικίας 18 έως 24) έχουν την υψηλότερη έκθεση σε παθητικό κάπνισμα (21,6%) και τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν το χαμηλότερο (4,0%).

  • Ανάλογα με την φυλή ή την εθνικότητα, η έκθεση ήταν υψηλότερη μεταξύ των μη ισπανόφωνων μαύρων (13,6%), και το χαμηλότερο στους μη ισπανόφωνους Ασιάτες (5,0%).

  • Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα μειώνεται με την αύξηση των επιπέδων της εκπαίδευσης.

  • Ανάλογα με την πολιτεία , η έκθεση κυμαίνεται από το 4,8% στο Όρεγκον σε 13,7% στη Δυτική Βιρτζίνια.

Το παθητικό κάπνισμα είναι περισσότερο επιβλαβές από ό, τι πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει περίπου 50.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο. Είναι σημαντική η ενημέρωση και εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τους κινδύνους από το παθητικό κάπνισμα και πώς η αποφυγή του καπνίσματος στα σπίτια και τα οχήματα μπορεί να μειώσει αυτήν την έκθεση.

"Smoke-Free Rules and Secondhand Smoke Exposure in Homes and Vehicles Among US Adults, 2009–2010"; King BA, Dube SR, Homa DM; 

Prev Chronic Dis published online 16 May 2013; DOI: 10.5888/pcd10.120218;

http://www.cdc.gov/pcd/issues/2013/12_0218.htm