Ο χυμός παντζαριών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης

Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση με  αλλαγές  στον τρόπο ζωής τους, όπως να καταναλώνουν λιγότερο αλάτι ή με  την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension ένα φλιτζάνι χυμού παντζαριού  την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης νιτρικών στην πίεση του αίματος σε αρουραίους και στη συνέχεια επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους σε μια μικρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 15 ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα λαχανικά προσλαμβάνουν τα  νιτρικά άλατα  μέσα από τις ρίζες τους στο έδαφος όπου βρίσκονται  αυτά τα χημικά στοιχεία . Τα νιτρικά άλατα είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη των λαχανικών. Όταν μετατρέπονται σε αέριο που ονομάζεται νιτρικό οξείδιο, μπορεί να έχουν  μια χαλαρωτική επίδραση στα  αιμοφόρα αγγεία και αυτό να συμβάλλει στη μείωση της πίεση του αίματος.  Λαχανικά πλούσια  σε νιτρικά άλατα:

  • παντζάρι
  • μαρούλι
  • λάχανο
  • μάραθο

 

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη (οκτώ γυναίκες  και επτά άνδρες) είχαν όλοι συστολική πίεση αίματος μεταξύ 140 έως 159 mm Hg, χωρίς άλλα ιατρικά προβλήματα, και δεν ήταν σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση τους.

Οι εξεταζόμενοι ήπιαν 250 mL χυμού παντζαριών ή νερό με μικρή περιεκτικότητα σε νιτρικά, και μελετήθηκαν οι διακυμάνσεις στην  αρτηριακή τους πίεση κατά τις επόμενες 24 ώρες.Περίπου 0,2 g νιτρικών αλάτων περιέχονται στο χυμό παντζαριού. Ένα μεγάλο μπολ με μαρούλι ή δύο παντζάρια περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα νιτρικών , σύμφωνα με τους επιστήμονες. Στο σώμα το νιτρικό άλας μετατρέπεται στην χημική ουσία που ονομάζεται νιτρώδες και στη συνέχεια σε νιτρικό οξείδιο το οποίο είναι αέριο που διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες που έπιναν  χυμό παντζαριού  είχαν  μείωση στην αρτηριακή τους πίεση (κατά μέσο όρο δέκα μονάδες) - ακόμα και όταν τα  νιτρώδη  που κυκλοφορούν στο αίμα επανήλθαν στα προηγούμενα επίπεδα τους πριν από την κατανάλωση παντζαριών . Το αποτέλεσμα ήταν πιο έντονο τρεις έως έξι ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, αλλά εξακολουθούσε ί να υπάρχει ακόμα και 24 ώρες αργότερα

Οι ερευνητές  τονίζουν αυτή η ελπιδοφόρα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να είναι δυνατή  η μείωση της αρτηριακής πίεσης  με την κατανάλωση περισσότερων  τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα  , όπως τα πράσινα λαχανικά και τα παντζάρια. Ωστόσο χρειάζονται  μεγαλύτερες μελέτες σε ασθενείς για να καθορίσει αν η διατροφή  μ ε λαχανικά πλούσια σε  νιτρικά είναι αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μακροπρόθεσμα.

 

Enhanced Vasodilator Activity of Nitrite in Hypertension
Suborno M. Ghosh, Vikas Kapil, Isabel Fuentes-Calvo, Kristen J. Bubb, Vanessa Pearl, Alexandra B. Milsom, Rayomand Khambata, Sheiva Maleki-Toyserkani, Mubeen Yousuf, Nigel Benjamin, Andrew J. Webb, Mark J. Caulfield, Adrian J. Hobbs, Amrita Ahluwalia
Hypertension April 15, 2013

http://hyper.ahajournals.org/content/early/2013/04/15/HYPERTENSIONAHA.111.00933.abstract?sid=9a28b8a9-3024-4412-a2bb-6942eda57ba5