10 τρόποι να καταπολεμήσετε το στρες

Η αντιμετώπιση του άγχους είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την προστασία της υγείας της καρδιάς.
Διαβάστε παρακάτω ορισμένες συμβουλές για να διαχειριστείτε το άγχος αποτελεσματικότερα, ή εναλλακτικά κατεβάστε το σχετικό φυλλάδιο σε μορφή εγγράφου pdf
1. Συζήτηση με την οικογένεια και τους φίλους σας. Μια καθημερινή επαφή και συζήτηση μπορεί να σας ωφελήσει. Καλέστε ή γράψτε στους φίλους σας και την οικογένειά σας, μοιραστείτε τα συναισθήματα, τις ελπίδες και τις χαρές σας.

2. Επιδιώξτε καθημερινά φυσικές δραστηριότητες. Η τακτική σωματική δραστηριότητα ανακουφίζει από την πνευματική και σωματική ένταση. Οι σωματικά ενεργοί ενήλικες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και απώλεια της ψυχικής λειτουργίας. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι μια μεγάλη πηγή ευχαρίστησης. Δοκιμάστε το περπάτημα, το κολύμπι, ποδηλασία ή χορό κάθε μέρα.

3. Αποδεχθείτε τα γεγονότα που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Ποτέ μην λέτε ότι είστε ‘μεγάλος’ για καινούργιες εμπειρίες. Υπάρχει αρκετός χρόνος να αξιοποιήσετε μαθαίνοντας καινούργια πράματα.

4. Γέλιο. Το γέλιο μπορεί να αλλάξει την συναισθηματική σας κατάσταση , μην φοβάστε να γελάσετε μπροστά σε κόσμο ή ακόμα αν είστε μόνος.

5. ΄Κόψτε τις κακές συνήθειες΄. Το αλκοόλ, το κάπνισμα και η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει το άγχος. Εάν καπνίζετε προσπαθήστε να το διακόψετε ή αν δεν τα καταφέρετε απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό.

6. Μην προτρέχετε. Προσπαθήστε να βρίσκεστε σε ΄ρυθμό΄ και όχι να βιάζεστε. Σχεδιάστε τις δουλείες σας με ηρεμία και αρκετό χρόνο ώστε να ληφθούν σωστές αποφάσεις.

7. Να κοιμάστε αρκετά. Προσπαθήστε να κοιμάστε έξι με οχτώ ώρες κάθε βράδυ. Εάν έχετε προβλήματα με τον ύπνο σας απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό ώστε να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος ή ακόμα και να θεραπεύσετε την τυχόν κατάθλιψη. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

8. Οργανωθείτε. Δημιουργήστε και χρησιμοποιήστε λίστες για τις σημαντικές εργασίες σας, κάντε ένα βήμα τη φορά για τα σημαντικά καθήκοντα σας.

9. Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε. Δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου αν δεν κόψετε το γρασίδι ή αν η κουζίνα σας δεν είναι καθαρή. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αυτά τα πράγματα αλλά τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

10. Αξιοποιήστε εθελοντικά τον χρόνο σας. Βοηθήστε τους γύρω σας και επωφεληθείτε από αυτό.