Η τηλεόραση βλάπτει σοβαρά την υγεία

10/3/2011
Μελέτη από τοn Dr. Stamatakis και τους συνεργάτες του, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δείχνει την άμεση συσχέτιση των ωρών που καταναλώνονται μπροστά στην τηλεόραση και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια ή θάνατο από όλες τις αιτίες.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν 4512 πολίτες, από το 2003 έως το 2007 ως προς τα καρδιαγγειακά συμβάματα και το θάνατο από όλες τις αιτίες, ανάλογα με το χρόνο παρακολούθησης της τηλεόρασης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που παρακολουθούν τηλεόραση 4 ώρες ημερησίως ή και περισσότερο έχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων ή θανάτου, από αυτούς που παρακολουθούν τηλεόραση 2 ώρες και λιγότερο.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχετίζει την τηλεόραση και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι ένα καλό μήνυμα προς τους ιατρούς και τους ασθενείς τους, ώστε να τεθεί ένα χρονικό όριο στην παρακολούθηση της τηλεόρασης. Στην Αυστραλία υπάρχει ήδη το όριο των 2 ωρών για τα παιδιά και είναι ευκαιρία αυτό να επεκταθεί και στους ενήλικες.
Οι ώρες παρακολούθησης της τηλεόρασης σχετίζονται με μειωμένη φυσική δραστηριότητα, αυξημένα επίπεδα CRP, παχυσαρκία και χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης.
Το 55% των ειδικών ιατρών δεν συστήνουν σωματική άσκηση που είναι ευεργετική σε πολλαπλά επίπεδα. Επειδή λοιπόν υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στην πειθώ για συμμετοχή των ασθενών στην άσκηση και στην φυσική δραστηριότητα γενικότερα, ίσως είναι πιο εύκολο να μειώσουμε τις ώρες παρακολούθησης της τηλεόρασης.
Σίγουρα χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την ισχυροποίηση των αποτελεσμάτων.

Πηγές:
1. Stamatakis E, Hamer M, Dunstan DW et al. Screen based entertainment time, all-cause mortality, and cardiovascular events. Population based study with ongoing mortality and hospital events follow-up. J Am Coll Cardiol 2011; 57: 292-299.
2. O'Donovan G, Blazevich AJ, Boreham C, et al. The ABC of physical activity for health: A consensus statement from the British Association of Sport and Exercise Sciences. J Sports Sci 2010; 28:573-591.
3. US Department of Health and Human Services. 2008 Physical Activity Guidelines for Americans


Επιμέλεια άρθρου:
Βασίλειος Κων.Ψήφος
Ειδ/μενος Καρδιολόγος