Οφέλη από τη χορήγηση μετοπρολόλης σε ασθενείς με καρδιακή προσβολή

13/4/2014

Μία δόση του φαρμάκου μετοπρολόλη, αν δοθεί σε ασθενείς με καρδιακή προσβολή νωρίς - κατά τη διακομιδή με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο - μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συσταλτικότητα του μυοκαρδίου. Η βελτίωση αυτή διατηρείται για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την παρέμβαση, σύμφωνα με νέα αποτελέσματα.

Τα αρχικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης δημοσιεύθηκαν πριν από λίγους μήνες, και έδειξαν, ότι οι ασθενείς που έλαβαν αυτή τη θεραπεία κατά τη διάρκεια της επείγουσας διακομιδής στο νοσοκομείο, είχαν πολύ λιγότερο ποσοστό νεκρού μυοκαρδίου, από εκείνους οι οποίοι τυχαιοποιημένα δεν έλαβαν καμία θεραπεία. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η αναλογία των ασθενών με σοβαρή έκπτωση της καρδιακής συστολικής λειτουργίας είναι πολύ λιγότερη (60%) στην ομάδα που έλαβε μετοπρολόλη. Η έγκαιρη θεραπεία με μετοπρολόλη, επίσης μείωσε σημαντικά τη συχνότητα της επανεισαγωγής στο νοσοκομείο για χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, και μείωσε σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για εμφύτευση καρδιακού απινιδωτή.

Ο Dr. Borja Ibáñez – ένας από τους κύριους ερευνητές της μελέτης, μαζί με τον Dr. Valentín Fuster - εξηγεί ότι ¨Η πιθανότητα να μειωθεί τόσο σημαντικά ο αριθμός των περιστατικών χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας (με όλες τις σχετικές θεραπείες και νέες νοσηλείες στο νοσοκομείο) με μια τόσο φτηνή παρέμβαση (η θεραπεία με μετοπρολόλη κοστίζει λιγότερο από δύο ευρώ ανά ασθενή) θα μπορούσε να κινητοποιήσει τεράστια εξοικονόμηση πόρων για τις υπηρεσίες υγείας σε όλη την Ευρώπη¨.

Μια πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι αν οι μισοί από τους ασθενείς με καρδιακή προσβολή στην Ευρώπη λάμβαναν έγκαιρη θεραπεία με αυτό το φθηνό φάρμακο, η εξοικονόμηση σε θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια και μόνο θα μπορούσε να υπερβαίνει τα 10 δις€ ετησίως, αλλά, όπως ο Dr. Fuster τονίζει προσεκτικά, ¨είναι σημαντικό να παραμένουμε επιφυλακτικοί, και οι εκτιμήσεις αυτές θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε ένα πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό μελέτης σε όλη την Ευρώπη¨. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη προετοιμάσει μια νέα κλινική μελέτη, με περισσότερους από 3000 ασθενείς σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό να αποδείξει τη μείωση της θνησιμότητας με αυτή την αγωγή. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ¨Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σήμερα και δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε αυτό το τεύχος του JACC δεν έχουν προηγούμενο και είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα, όμως απαιτείται εντατική κλινική έρευνα για την επιβεβαίωσή τους, σε ένα ανεξάρτητο πληθυσμό¨.  Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία για αυτή τη μεγάλης κλίμακας μελέτη, η οποία θα συντονίζεται από την Ισπανία από το CNIC, έχει ήδη σχηματιστεί, και περιλαμβάνει ερευνητές από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Δανία, τη Σερβία, την Πολωνία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο βασίλειο.

Ο Dr. Gonzalo Pizarro, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, σχολιάζει ότι ¨Είναι πιθανό να αποδειχθεί η ευεργετική και παρατεταμένη επίδραση αυτής της θεραπείας, χάρη στην πραγματοποίηση προηγμένης τεχνικής μαγνητικού τομογράφου καρδιάς, σχεδόν σε όλους τους ασθενείς σε αυτή την κλινική μελέτη¨. ¨Η CNIC είναι αναγνωρισμένη για την τεχνογνωσία και την έρευνα σε διάφορες τεχνολογίες απεικόνισης, και ιδιαίτερα την μαγνητική τομογραφία. Το κέντρο λειτουργεί μια σειρά από προγράμματα κατάρτισης στην καρδιαγγειακή απεικόνιση σε συνεργασία με το Mount Sinai School of Medicine, το οποίο διευθύνει επίσης από ο Dr. Fuster. Πολλοί από τους καρδιολόγους που συνέβαλαν στο σχεδιασμό, στη διενέργεια και την ανάλυση των μαγνητικών τομογραφιών στη μελέτη METOCARD - CNIC, συμπεριλαμβανομένου του Dr. Pizarro και του Dr. Fernández - Friera (η πρώτη τους συνεργασία σε μελέτη), έλαβαν εκπαίδευση σχετικά με τα προγράμματα αυτά, και τώρα εργάζονται στο CNIC, συνδυάζοντας την ερευνητική τους δραστηριότητα και την κλινική τους εργασία στο ισπανικό νοσοκομείο δικτύου.

 

ΠΗΓΗ:

  1. Gonzalo Pizarro, Leticia Fernández-Friera, Valentin Fuster, Rodrigo Fernández-Jiménez, José M. García-Ruiz, Ana García-Álvarez, Alonso Mateos, María V. Barreiro, Noemí Escalera, Maite D. Rodriguez, Antonio de Miguel, Inés García-Lunar, Juan J. Parra-Fuertes, Javier Sánchez-González, Luis Pardillos, Beatriz Nieto, Adriana Jiménez, Raquel Abejón, Teresa Bastante, Vicente Martínez de Vega, José A. Cabrera, Beatriz López-Melgar, Gabriela Guzman, Jaime García-Prieto, Jesús G. Mirelis, José Luis Zamorano, Agustín Albarrán, Javier Goicolea, Javier Escaned, Stuart Pocock, Andrés Iñiguez, Antonio Fernández-Ortiz, Vicente Sánchez-Brunete, Carlos Macaya, Borja Ibanez. Long term benefit of early pre-reperfusion metoprolol administration in patients with acute myocardial infarction: results from the METOCARD-CNIC trialJournal of the American College of Cardiology, 2014; DOI: 10.1016/j.jacc.2014.03.014