Οι σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν και καρδιακές ανακοπές

3/1/2014

Τα άτομα που απέφυγαν τα άμεσα καταστροφικά αποτελέσματα από τον Μεγάλο Σεισμό της Ανατολικής Ιαπωνίας και το επακόλουθο τσουνάμι στις 11 Μαρτίου 2011 δεν διέφυγαν τον κίνδυνο, όπως παρουσιάζεται στις αυξημένης συχνότητας εξωνοσοκομειακές ανακοπές στις εβδομάδες μετά την θεομηνία.

Το επίκεντρο του σεισμού –που υπολογίζεται σε 9.0 κλίμακας Richter- ήταν λίγο έξω από τη Βορειοανατολική Ακτή της Ιαπωνίας, και οι καταστροφές από τις ταλαντώσεις και την πλημμύρα έπληξαν 3 νομούς Iwate, Miyagi, και Fukushima. Σε αυτές τις περιοχές , συνολικά 15.814 άτομα πέθαναν και άλλα 2.664 αγνοούνται.

Σε προηγούμενη έρευνα εντοπίσθηκε σχέση ανάμεσα στους σεισμούς και τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής και οι Taku Iwami, MD, PhD, του Kyoto University Health Service και συν., ήθελαν να δουν εάν παρατηρήθηκε αντίστοιχη συσχέτιση μετά την Ιαπωνική καταστροφή.

Όπως δημοσιεύθηκε στο τεύχος στις 28 Νοεμβρίου του New England Journal of Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από ενήλικες ασθενείς που διακομίσθηκαν σε κέντρα στους σοβαρότερα πληγέντες νομούς μετά από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή από 4 εβδομάδες πριν μέχρι και 8 εβδομάδες μετά τις 11 Μαρτίου 2011. Συνέκριναν τις συχνότητες καρδιακής ανακοπής κάθε εβδομάδας με τις προβλεπόμενες συχνότητες για το 2011 και με τα προηγούμενα 6 χρόνια.

Ο κίνδυνος εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής ήταν σημαντικά αυξημένος την εβδομάδα μετά τον σεισμό (risk ratio 1.70) και για κάθε μία από τις 3 επόμενες εβδομάδες (RRs 1.48, 1.47, και 1.26) προτού επιστρέψει στα αναμενόμενα επίπεδα. Δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχες αποκλίσεις γύρω από την συγκεκριμένη ημερομηνία τα προηγούμενα 6 χρόνια.

Υπήρξαν όμως κάποιες διαφορές όσον αφορά την ηλικία και το φύλο. Ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής δεν αυξανόταν σε άντρες 18-74 σε κάποια εβδομάδα , αλλά αυξανόταν σε άντρες μεγαλύτερης ηλικίας τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά τον σεισμό και την πρώτη εβδομάδα μετά από μείζονες μετασεισμικές δονήσεις που συνέβησαν στις 7 και 11 Απριλίου.

Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος στις γυναίκες 18-74 ετών για τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά τον σεισμό, και σε πιο ηλικιωμένες γυναίκες για την πρώτη, Τρίτη και τέταρτη εβδομάδα μετά τον σεισμό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ¨ ο σεισμός πυροδότησε ψυχολογικό και σωματικό στρες στα άτομα που ζούσαν στις πληγείσες περιοχές, που αποτέλεσε το αίτιο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής¨.

Οι διαφορές στα ευρήματα όσον αφορά το φύλο και την ηλικία ¨θα είναι χρήσιμες πληροφορίες για το που, πότε και σε ποιόν θα πρέπει να παρέχονται επείγουσες θεραπείες μετά από μαζικές καταστροφές παγκοσμίως¨. Επιπλέον . αυτά τα στοιχεία τονίζουν ότι απαιτείται η λήψη μακροπρόθεσμων ιατρικών μέτρων σε σοβαρές καταστροφές όπου απαιτείται η εκκένωση της πλειοψηφίας του (ιδιαίτερα του ηλικιωμένου) πληθυσμού για μήνες¨.

Η καρδιακή ανακοπή δεν είναι το μόνο πρόβλημα που επιδεινώνεται από τον σεισμό. Μελέτη που παρουσιάστηκε στην συνάντηση της European Society of Cardiology και δημοσιεύθηκε the European Heart Journal  το 2012 έδειξε ότι η καρδιακή ανεπάρκεια και τα εγκεφαλικά αυξήθηκαν στο Miyagi μετά την καταστροφή.

Στην συνάντηση , ο ερευνητής που παρουσίασε τα ευρήματα , Hiroaki Shimokawa, MD, PhD, του Tohoku University Graduate School of Medicine στο Sendai, Ιαπωνία, είπε:¨ Θεωρούμε ότι η αυξημένη επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων μπορεί να οφείλεται στην ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος με ψυχολογικό και σωματικό στρες, στην ελλιπή αγωγή και στην αυξημένη πρόσληψη αλατιού από συντηρημένα τρόφιμα¨.

¨ Αν και νοσοκομεία και φαρμακεία καταστράφηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι , οι υπηρεσίες αποκαταστάθηκαν γρήγορα και δεν πιστεύουμε ότι αυτές οι φθορές συνέβαλαν σημαντικά στα καρδιαγγειακά νοσήματα που παρατηρήσαμε μετά την καταστροφή¨ είπε ο Shimokawa.

The Great East Japan Earthquake and Out-of-Hospital Cardiac Arrest

N Engl J Med 2013; 369:2165-2166 November 28, 2013

http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMc1306058