Η πιθανότητα επιβίωσης μετά από καρδιακή ανακοπή, είναι υψηλότερη εάν διενεργηθεί ΚΑΡΠΑ για 38 λεπτά ή περισσότερο

30/12/2013

Η εκτέλεση της ΚΑΡΠΑ για 38 λεπτά ή περισσότερο μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες του ασθενούς να επιβιώσει από καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο American Heart Association Scientific Sessions 2013.

Η συνέχιση της ΚΑΡΠΑ για αυτό το  διάστημα βελτιώνει επίσης τις πιθανότητες των επιζώντων, να έχουν φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία, δήλωσαν οι ερευνητές.

Καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν οι ηλεκτρικές διεγέρσεις στην καρδιά γίνονται ταχείες και χαοτικές, προκαλώντας αιφνίδιο σταμάτημα των παλμών.

Περίπου το 80% των καρδιακών ανακοπών – σχεδόν 288.000 άτομα - συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου κάθε χρόνο, και λιγότερο από το 10% επιβιώνουν, σύμφωνα με το American Heart Association.

Η έρευνα έδειξε ότι η γρήγορη επαναφορά της αυτόματης κυκλοφορίας – η άντληση του αίματος που κάνει το σώμα από μόνο του - είναι σημαντική για τους ανθρώπους που επιβιώνουν από καρδιακή ανακοπή με φυσιολογική λειτουργία εγκεφάλου. Αλλά μικρό ποσοστό της έρευνας έχει εστιάσει στην περίοδο μεταξύ καρδιακής ανακοπής και κάθε επαναφοράς της αυτόματης κυκλοφορίας.

Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μητρώο παρακολούθησης όλων των εξωνοσοκομειακών καρδιακών ανακοπών στην Ιαπωνία, από το 2005 έως 2011, οι ερευνητές μελέτησαν πόσος χρόνος πέρασε από την κατάρρευση των επιζώντων και την επαναφορά της αυτόματης κυκλοφορίας, και πόσο καλά διατηρήθηκε η λειτουργία του εγκεφάλου μετά από ένα μήνα.

 Οι επιζώντες θεωρήθηκαν ότι πήγαν καλά νευρολογικά αν ήταν σε εγρήγορση και ήταν σε θέση να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες, ή αν είχαν μετρίου βαθμού αναπηρία, αλλά ήταν αρκετά καλά, ώστε να εργάζονται με μερική απασχόληση σε ένα προστατευμένο περιβάλλον ή να συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες ανεξάρτητα.

Ο χρόνος μεταξύ της κατάρρευσης και της επαναφοράς  της αυτόματης κυκλοφορίας για όσους πήγαν καλά ήταν 13 λεπτά σε σύγκριση με περίπου 21 λεπτά γι’αυτούς που έχουν υποστεί σοβαρή αναπηρία στον εγκέφαλο, δήλωσε ο Ken Nagao, MD, Ph.D., καθηγητής και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, CPR and Emergency Cardiovascular Care at Surugadai Nihon University Hospital in Tokyo.

Μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη νευρολογική έκβαση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες επιβίωσης από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή χωρίς σοβαρή εγκεφαλική βλάβη μειώθηκε 5% για κάθε λεπτό που περνάει πριν να αποκατασταθεί η αυτόματη κυκλοφορία.

Με βάση τη σχέση μεταξύ των ευνοϊκών αποτελεσμάτων του εγκεφάλου και του χρόνου από την κατάρρευση έως την επαναφορά της αυτόματης κυκλοφορίας, οι ερευνητές συνιστούν ότι η ΚΑΡΠΑ που διαρκεί 38 λεπτά ή περισσότερο είναι απαραίτητη.
¨Μπορεί να είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η ΚΑΡΠΑ εάν η επαναφορά της αυτόματης κυκλοφορίας συμβεί για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα¨, είπε ο Nagao.
Το 2010 οι κατευθυντήριες οδηγίες της ΑΗΑ για την ΚΑΡΠΑ και τις ECC, συμβουλεύουν τους παρευρισκομένους να  διενεργούν ΚΑΡΠΑ έως ότου φτάσει το ΕΚΑΒ.