Η εκπαίδευση για την ΚΑΡΠΑ σε περίπτερα για το κοινό, θα μπορούσε να σώσει ζωές

Ενός λεπτού εκπαιδευτικές συνεδρίες για το πώς γίνεται η ΚΑΡΠΑ μόνο με τα χέρια, που διεξάγονται σε περίπτερα για το κοινό και  τοποθετούνται σε εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια και άλλους δημόσιους χώρους, θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. Αυτό έδειξε νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο American Heart Association (ΑΗΑ) Resuscitation Science Symposium που πραγματοποιήθηκε στο Ντάλας των ΗΠΑ (Οκτ. 2013).

Μια ομάδα από το University of Arizona κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά τη διενέργια μιας σύντομης μελέτης, βασισμένη σε ένα περίπτερο εκπαίδευσης για ΚΑΡΠΑ μόνο με τα χέρια, που είχε τοποθετηθεί στο Διεθνές αεροδρόμιο του Dallas / Fort Worth (DFW) νωρίτερα αυτό το χρόνο.

Η Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση  μόνο με τα χέρια (CPR), δεν απαιτεί συγχρόνως και το φιλί της ζωής, το οποίο μπορεί να απωθεί κάποια άτομα, που θα ήταν διατεθειμένα να δοκιμάσουν να παρέχουν ανάνηψη.

Αν τα ασθενοφόρα έρχονται έγκαιρα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι καθοδηγώντας τους ανθρώπους απλά να ¨πιέσουν δυνατά και με γρήγορο ρυθμό¨ θα σωθούν περισσότερες ζωές. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε το ΑΗΑ το 2010, που επιτρέπουν τη χρήση μόνο των χεριών ή ΚΑΡΠΑ μόνο με συμπιέσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντί της συμβατικής ΚΑΡΠΑ. Ωστόσο, η μόνο με τα χέρια ΚΑΡΠΑ μπορεί να μην είναι η καλύτερη προσέγγιση για τις αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, όπου ο χρόνος αναμονής για να φτάσει το ασθενοφόρο είναι περισσότερος από λίγα λεπτά.

Σεμινάρια για ΚΑΡΠΑ μόνο με τα χέρια

Όταν αγγίζετε την οθόνη αφής στο DFW περίπτερο, παίζει μια σύντομη εισαγωγή για τα βήματα της ΚΑΡΠΑ μόνο με τα χέρια, μετά έχετε μια σύντομη εκπαίδευση σε μια κούκλα και μια εξάσκηση για ΚΑΡΠΑ 30 δευτερολέπτων. Τότε οι ειδικοί στο περίπτερο σας λένε πόσο καλά πραγματοποιήσατε την ΚΑΡΠΑ - το βάθος και την συχνότητα των συμπιέσεων σας και αν έχετε τοποθετήσει τα χέρια σας σωστά.

Για τη μελέτη, η ομάδα συγκέντρωσε λιγότερα από 100 άτομα που δεν είχαν προηγούμενη εκπαίδευση ή εμπειρία της ΚΑΡΠΑ και τα χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα πέρασε ενός λεπτού εκπαίδευση για ΚΑΡΠΑ, ενώ η άλλη ομάδα απλά καθόταν χωρίς να κάνει τίποτα για ένα λεπτό.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν σε έναν ιδιωτικό χώρο, όπου τους παρουσίασαν μια κούκλα όπου προσομοίαζε που ξαφνική απώλεια συνείδησης, και τους ζητήθηκε να κάνουν ¨ό, τι νόμιζαν καλύτερο¨.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είδαν το βίντεο για ΚΑΡΠΑ και έκαναν την εκπαίδευση στο περίπτερο ήταν πιο πιθανό να καλέσουν το 166, άρχισαν θωρακικές συμπιέσεις νωρίτερα, είχαν αυξημένη συχνότητα συμπίεσης στο στήθος και το διάστημα χωρίς μαλάξεις ήταν μειωμένο.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Ashish Panchal, ερευνητής στην επείγουσα ιατρική λέει: ¨Λόγω της μικρής διάρκειας της εκπαίδευσης, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η εξαιρετικά σύντομη εκπαίδευση με βίντεο μπορεί να έχει τη δυναμική σαν ένα καθολικό μέτρο παρέμβασης σε δημόσιους χώρους, να βοηθήσει στην κινητοποίηση των παρευρισκομένων και να βελτιώσει την δεξιότητα του κοινού για ΚΑΡΠΑ.

Όταν το περίπτερο τοποθετήθηκε στο αεροδρόμιο DFW, ένας εκπρόσωπος της  American Heart Association, ο Dr. Ahamed Idris, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής της Χειρουργικής και της Εσωτερικής Παθολογίας στο University of Texas Southwestern Medical Center, είπε, ¨Θα θέλαμε να δούμε και σε άλλους πολυσύχναστους χώρους να γίνεται το ίδιο, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να μάθουν αυτήν τεχνική διάσωσης και  επισήμανε ότι κάθε Αμερικανός θα πρέπει να γνωρίζει τα απλά βήματα της ΚΑΡΠΑ μόνο με τα χέρια.

 Τα δύο βήματα που κρατούν έναν άνθρωπο στη ζωή.

Η μόνο με τα χέρια ΚΑΡΠΑ βασίζεται σε δύο βήματα:

  1. Καλέστε αμέσως το 166
  2. Πιέστε δυνατά και γρήγορα στο κέντρο του θώρακα.