Τα οφέλη του κρασιού

Το κρασί, ειδικά το κόκκινο, έχει μελετηθεί εκτενώς εδώ και πολλά χρόνια, με εντυπωσιακά ευρήματα για τα οφέλη του στην καρδιά. Έχει βρεθεί να σχετίζεται με παράταση στο προσδόκιμο ζωής, προστασία από τον καρκίνο και καλύτερη ψυχική υγεία. Δεν είναι μόνο το κόκκινο κρασί που έχει τόσο ευεργετικές ιδιότητες. Οι επιστήμονες αναφέρουν στο Journal of Agricultural & Food Chemistry,  ότι το λευκό κρασί είναι το ίδιο ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς, όπως το κόκκινο. Ωστόσο, καθώς οι περισσότερες μελέτες έχουν εστιάσει στο κόκκινο κρασί, το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου και των αναφορών σε αυτό το άρθρο, αφορά το κόκκινο κρασί.

Ένα σύντομο ιστορικό για το κρασί.

Σύμφωνα με το Cornell University, οι αρχαιολόγοι τοποθετούν χρονικά την καλλιέργεια σταφυλιών και την οινοποιία κάποια στιγμή μεταξύ του 6000 και 4000 π.Χ. στη Μεσοποταμία και στις παράκτιες περιοχές της Κασπίας Θάλασσας. Εκείνη την εποχή, ο κλήρος και η αριστοκρατία είχαν το προνόμιο να απολαμβάνουν το κρασί, ενώ οι αγρότες και κοινοί θνητοί έπιναν μπύρα και νερόμελο.

Ο Jancis Robertson, στο, "The Oxford Companion to Wine, 3rd Edition, έγραψε ότι πάπυροι των αρχαίων αιγυπτίων και γραπτά των Σουμερίων που χρονολογούνται από το 2200 π.Χ., είναι τα παλαιότερα έγγραφα που αναφέρουν το κρασί ως φάρμακο που παρασκεύαζαν οι άνθρωποι. Στην αρχαία Αίγυπτο, το κρασί επίσης είχαν δικαίωμα να γευτούν κυρίως οι βασιλείς  και οι ανώτερες τάξεις.

Όταν η παραγωγή κρασιού έφτασε στην αρχαία Ελλάδα, μπορούσε όλο το φάσμα της κοινωνίας να το γευτεί, και έγινε δημοφιλές θέμα στη λογοτεχνία, τη θρησκεία, την ψυχαγωγία, την ιατρική και τη μυθολογία.

Ο Ιπποκράτης, που συχνά αναφέρεται ως ο "πατέρας της δυτικής ιατρικής, προωθούσε το κρασί ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το κρασί ήταν καλό για την απολύμανση των πληγών, καθώς και μία βάση στην οποία θα μπορούσαν να αναμειχθούν τα φάρμακα και να ληφθούν πιο εύκολα από τους ασθενείς. Ο Ιπποκράτης είπε ότι το κρασί πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού, για τα συμπτώματα της διάρροιας, και ακόμα και για το λήθαργο.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πήραν παραφυάδες αμπελιών από την Ελλάδα πίσω στη Ρώμη. Τα κέντρα της αμπελουργίας, από εκεί σύντομα εμφανίστηκαν σε όλη την νότια Ευρώπη, στη Γερμανία και στη συνέχεια σε όλη την Νότια Ευρώπη.

Στην Αγία Γραφή, στην πρώτη επιστολή του προς τον Τιμόθεο, ο Απόστολος Παύλος συνέστησε τη πόση κρασιού κάθε τόσο για καλύτερη χώνεψη.

Ο Persian Avicenna τον 11ο αιώνα μ.Χ. αναγνώρισε ότι το κρασί βοηθάει την πέψη, αλλά το συνιστούσε μόνο ως απολυμαντικό, στις πληγές, καθώς οι ισλαμικοί νόμοι απαγορεύουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι Καθολικοί Μοναχοί χρησιμοποιούσαν το κρασί για ένα ευρύ φάσμα θεραπειών.

Το κρασί τόσο συνδεδεμένο με την ιατρική, ενώ στο πρώτο βιβλίο για το κρασί, ο Arnaldus de Villa Nova (1235-1311 μ.Χ.), ένας γιατρός, έγραψε εκτενώς για τα οφέλη του κρασιού για τη θεραπεία πολλών ασθενειών και καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στη ρινική κοιλότητα και της άνοιας.

Το κρασί ήταν δημοφιλές σε όλη την ιστορία, επειδή το ασφαλές πόσιμο νερό ήταν δυσεύρετο. Σε πολλές πλούσιες χώρες που σήμερα έχουν το ασφαλές πόσιμο νερό ως δεδομένο, το κρασί είχε χρησιμοποιηθεί είτε ως εναλλακτική ή για τον καθαρισμό του νερού μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας από χολέρα το 1892 στο Αμβούργο της Γερμανίας, το κρασί χρησιμοποιήθηκε για την αποστείρωση του νερού.

Το 1800 και στις αρχές του εικοστού αιώνα, παρατηρήθηκε μια ταχεία εξάπλωση του κινήματος για την εγκράτεια. Το κίνημα για την εγκράτεια, σύμφωνα με το Wikipedia, ¨είναι ένα κοινωνικό κίνημα που προέτρεπε τη μείωση ή την απαγόρευση της χρήσης αλκοολούχων ποτών¨. Τα ιατρικά ιδρύματα άρχισαν να αναγνωρίζουν τον αλκοολισμό ως μία σοβαρή νόσο.

Οι επιβλαβείς συνέπειες του αλκοόλ είχαν αναφερθεί πολύ πιο παλιά στην ιστορία. Στο Ισλάμ, το Κοράνι (Κοράνι) απαγόρευσε την κατανάλωση αλκοόλ μέσα από πολλούς ξεχωριστούς στίχους, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ο Benjamin Rush (1745-1813), ένας από τους υπογράφοντες της διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε: ¨Τα όσο έχω παρατηρήσει, μου επιτρέπουν να πω, ότι τα άτομα που έχουν εθιστεί σε αυτά (αλκοολούχα ποτά), θα πρέπει να απέχουν από αυτά απότομα και καθολικά¨. Θα πρέπει να αναγράφεται πάνω σε κάθε μπουκάλι αλκοολούχου ποτού, που βρίσκεται στο σπίτι ενός ατόμου που νοσεί,  και το οποίο επιθυμεί να θεραπευτεί από τις καταχρήσεις αυτές, απαγορεύεται η πόση, μην αγγίζεται.

Ποιά είναι η μέτρια κατανάλωση κρασιού;

Η ¨μέτρια¨ κατανάλωση κρασιού λέγεται ότι είναι καλή για την υγεία. Αλλά ποιά είναι η ¨μέτρια¨ κατανάλωση κρασιού; Πόσο κρασί μπορείτε να πιείτε σε μία φορά, πριν τα οφέλη για την υγεία μετατραπούν σε κινδύνους, που εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως το  βάρος, την ηλικία του ατόμου, το φύλο, τη διάπλαση του σώματος και τη γενική κατάσταση της υγείας, καθώς και κατά πόσον αυτό καταναλώνεται μαζί με το φαγητό ή με άδειο στομάχι.

Οι γυναίκες απορροφούν το αλκοόλ πιο γρήγορα από ό, τι οι άνδρες, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας νερού στο σώμα τους και τα διαφορετικά επίπεδα των ενζύμων στο στομάχι. Ως εκ τούτου, η μέτρια κατανάλωση κρασιού θα είναι μικρότερη για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με τις Dietary Guidelines for Americans 2010, που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ¨Αν γίνεται κατανάλωση οινοπνεύματος, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο - έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες¨.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, συστήνει ότι οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν συστηματικά περισσότερο από 3-4 μερίδες αλκοόλ την ημέρα. Οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν συστηματικά περισσότερο από 2-3 μερίδες την ημέρα. Μία μερίδα ισούται με 10ml ή 8 γρ καθαρής αλκοόλης. Ένα 250ml (μεγάλο) ποτήρι 12% κόκκινο κρασί  αντιστοιχεί σε περίπου 3 μερίδες αλκοόλ. Ένα 175ml (μέτριο) ποτήρι αντιστοιχεί σε 2 μερίδες.

Όλα τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση κρασιού που αναφέρονται παρακάτω ισχύουν μόνο για την μέτρια κατανάλωση!

Ποια είναι τα οφέλη από την μέτρια οινοποσία;

Μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη.

Μια ομάδα από διάφορα πανεπιστήμια στην Ισπανία ανέφερε στο περιοδικό BMC Medicine ότι το κρασί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για 2.683 άνδρες και 2.822 γυναίκες ηλικίας 55 - 80 ετών για μια περίοδο επτά ετών. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κάθε χρόνο, η οποία περιελάμβανε στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και την ψυχική τους υγεία.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που έπιναν δύο έως επτά ποτήρια κρασί την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη.

Ακόμα και μετά τη στάθμιση παραγόντων του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ευρήματά τους, ο σημαντικά χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης παρέμενε.

Πρόληψη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leicester, UK, ανέφεραν στο 2ο International Scientific Conference on Resveratrol and Health, ότι η συχνή και μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει το ποσοστό των όγκων του παχέος εντέρου κατά 50%.

Αντιγήρανση

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανέφεραν ότι το κόκκινο κρασί έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Συγκεκριμένα, το συστατικό που βρέθηκε να έχει αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα, είναι η ρεσβερατρόλη.

Ο επικεφαλής ερευνητής, David Sinclair είπε ότι ¨η ρεσβερατρόλη βελτιώνει την υγεία των ποντικών σε μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή και αυξάνει το προσδόκιμο  ζωής¨.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο journal Cell Metabolismoffer, ήταν η πρώτη σημαντική απόδειξη της σαφούς σύνδεσης μεταξύ των αντιγηραντικών ιδιοτήτων της ρεσβερατρόλης και του γονιδίου SIRT1.

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες του κρασιού έχουν απασχολήσει τους ανθρώπους για πάνω από χίλια χρόνια. Τα Μοναστήρια σε όλη την Ευρώπη πίστευαν ότι η μακροβιότητα των μοναχών τους, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, οφειλόταν εν μέρει στη συστηματική και μέτρια κατανάλωση κρασιού.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο University of London έδειξε ότι οι procyanidins, που συχνά βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία υγιή και είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής που απολαμβάνουν οι άνθρωποι στη Σαρδηνία και στη νοτιοδυτική Γαλλία. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί που φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο έχει πολύ υψηλότερα επίπεδα από procyanidins, από ό, τι τα άλλα κρασιά.

Πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού.

Η συστηματική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Cedars - Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες.

Στο Journal of Women's Health, οι επιστήμονες εξήγησαν ότι οι χημικές ουσίες στη φλούδα και τους σπόρους των κόκκινων σταφυλιών συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, ενώ αυξάνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης σε γυναίκες που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τον μειωμένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

 Οι συντάκτες τόνισαν ότι δεν είναι μόνο το κόκκινο κρασί που έχει αυτές τις ευεργετικές ουσίες, αλλά η πρώτη ύλη – το κόκκινο σταφύλι . Θεωρούν πως όταν οι γυναίκες επιλέγουν ένα αλκοολούχο ποτό για να καταναλώσουν, αυτό θα πρέπει να είναι το κόκκινο κρασί. Επανέλαβαν ότι δεν ενθαρρύνουν την κατανάλωση κρασιού περισσότερο από την κατανάλωση κόκκινου σταφυλιού.

Η μελέτη εξέπληξε πολλούς ερευνητές. Οι περισσότερες μελέτες επισημαίνουν τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, διότι το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων της γυναίκας, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Η Dr. Chrisandra Shufelt, MD, επίσης συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε: ¨Εάν επρόκειτο να καταναλώσετε ένα ποτήρι κρασί με το γεύμα, καλύτερα να επιλέξετε το κόκκινο κρασί.

Πρόληψη της άνοιας.

Μια ομάδα από το Loyola University Medical Center Center διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία από επιστημονικές εργασίες για το κόκκινο κρασί από το 1977. Οι μελέτες, που προέρχονται από 19 χώρες, παρουσίασαν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν συστηματικά, μέτρια ποσότητα κόκκινου κρασιού σε 14 χώρες.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η ρεσβερατρόλη μειώνει την συγκολλητική ικανότητα των αιμοπεταλίων, και βοηθά να κρατήσει τα αιμοφόρα αγγεία ανοικτά και εύκαμπτα. Αυτό βοηθά να διατηρηθεί μια καλή παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο.
Τόσο το λευκό, όσο και το κόκκινο κρασί, περιέχουν ρεσβερατρόλη, αλλά το κόκκινο κρασί περιέχει πολύ περισσότερη. Η φλούδα των κόκκινων σταφυλιών έχει πολύ υψηλά επίπεδα της ρεσβερατρόλης. Κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας του κόκκινου κρασιού οι φλούδες δεν απομακρύνονται νωρίς από τη διαδικασία.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Edward J. Neafsey, δήλωσε: ¨Εμείς δεν προτείνουμε αυτοί που δεν πίνουν να αρχίσουν να πίνουν. Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση, εάν είναι πραγματικά μέτρια, μπορεί να είναι ευεργετική¨.

Ο Neafsey και οι συνεργάτες του έγραψαν στο Journal of Neuropsychiatric Disease and Treatment, ότι αυτοί που καταναλώνουν κόκκινο κρασί έχουν 23% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας συγκριτικά με άτομα που σπάνια ή ποτέ δεν καταναλώνουν κόκκινο κρασί.

Προστασία από σοβαρό ηλιακό έγκαυμα.

Το κρασί και τα παράγωγα του σταφυλιού, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των βλαβερών συνεπειών της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), ανέφεραν οι επιστήμονες από το University of Barcelona in Spain στο Journal of Agricultural Food and Chemistry.

Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι όταν ακτίνες UV έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα, ενεργοποιούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ROS), οι οποίες οξειδώνουν τα λιπίδια, το DNA και άλλα μεγάλα μόρια, τα οποία με τη σειρά τους διεγείρουν άλλα ένζυμα, τα οποία βλάπτουν τα κύτταρα του δέρματος. Τα φλαβονοειδή, που βρέθηκαν στο κρασί και τα σταφύλια, αναστέλλουν το σχηματισμό των ROS στα κύτταρα του δέρματος που εκτίθενται στο φως του ήλιου.

Πρόληψη των νόσων που προκαλούν τύφλωση

Το κόκκινο κρασί μπορεί να σταματήσει την εκτός ελέγχου ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων του ματιού που προκαλεί τύφλωση, αναφέρουν οι ερευνητές από το Washington University School of Medicine in St. Louis, στο American Journal of Pathology.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η κύρια αιτία τύφλωσης μεταξύ των Αμερικανών ηλικίας 50 ετών και πάνω, προκαλείται από την υπερανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση) στο μάτι.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η ρεσβερατρόλη είναι το συστατικό που προστατεύει την όραση. Τα σταφύλια, τα μπλε βατόμουρα, τα φιστίκια και ορισμένα άλλα φυτά είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη.

Βλάβες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

 Το κόκκινο κρασί μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από βλάβες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, έγραψαν οι ερευνητές από το Johns Hopkins University School of Medicine στο journal Experimental Neurology.

Ο καθηγητής Sylvain Doré πιστεύει ότι η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί, αυξάνει τα επίπεδα της heme oxygenase, ενός ενζύμου που είναι γνωστό ότι προστατεύει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο από βλάβες. Όταν κάποιος υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, ο εγκέφαλος είναι έτοιμος να προστατεύσει τον εαυτό του, λόγω των υψηλότερων επιπέδων του ενζύμου.

Ο Dr.  Doré πρόσθεσε: ¨κανείς δεν ξέρει ακόμα, αν είναι μόνο η ρεσβερατρόλη που δίνει αυτά  τα οφέλη στην υγεία, ή εάν είναι η αλκοόλη του κρασιού, που μπορεί να χρειάζεται για την συγκέντρωση των επιπέδων της ρεσβερατρόλης¨.

Βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων και πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.

Ολλανδοι επιστήμονες σε έρευνα που εξέτασαν τις επιπτώσεις της ρεσβερατρόλης, του κόκκινου κρασιού και του λευκού κρασιού στη λειτουργία των πνευμόνων, αναφέρουν ότι:

  • Η καθαρή ρεσβερατρόλη έκανε καλό στη λειτουργία των πνευμόνων
  • Το λευκό κρασί ήταν επίσης καλό για τη λειτουργία των πνευμόνων
  • Το κόκκινο κρασί δεν έκανε καμία διαφορά

Σχολιαστής της μελέτης έγραψε: ¨Η ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι απλά ένα τυχαίο συστατικό που συνυπάρχει με κάτι άλλο που υπάρχει στο κρασί. Οι ευεργετικές επιδράσεις στην πνευμονική λειτουργία πιθανώς σχετίζονται με πολλά συστατικά που υπάρχουν στο κρασί και όχι μόνο στην ρεσβερατρόλη¨.

Σύμφωνα με μια σειρά από επιστημονικές μελέτες, τα άτομα που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες κρασιού φαίνεται να έχουν καλύτερη πνευμονική λειτουργία, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Σε μια άλλη μελέτη, μια ομάδα από το Kaiser Permanente έγραψε στο journal Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Ο Chun Chao, Ph.D., δήλωσε: ¨Ένα αντιοξειδωτικό συστατικό του κόκκινου κρασιού μπορεί να έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του πνεύμονα, ιδίως στους καπνιστές¨.

Αυξάνει τα επίπεδα των Ω-3 λιπαρών οξέων.

Το κρασί είναι καλύτερο από ό,τι άλλα αλκοολούχα ποτά στην αύξηση των επιπέδων των ωμέγα - 3 λιπαρών οξέων στο πλάσμα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, σύμφωνα με τη μελέτη IMMIDIET, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε 1.604 ενήλικες από το London στην Αγγλία, από το Abruzzo στην Ιταλία, και από το Limburg στο Βέλγιο. Υποβλήθηκαν όλοι σε μια ολοκληρωμένη ιατρική εξέταση από  γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας (γενικός ιατρός) και επίσης συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια ετήσιας συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων που περιλαμβάνονται λεπτομέρειες των διατροφικών τους συνηθειών, αλλά και της κατανάλωσης οινοπνευματούχων ποτών.

Βρήκαν ότι τα άτομα με συστηματική, μέτρια κατανάλωση κρασιού είχαν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα - 3 λιπαρών οξέων στο αίμα, τα οποία συνήθως προέρχονται από την κατανάλωση ψαριών. Γνωρίζουμε ότι τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα έχουν προστατευτική δράση ενάντια της στεφανιαίας νόσου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν η κατανάλωση κρασιού λειτουργεί σαν σκανδάλη, που εκτοξεύει προς τα πάνων τα επίπεδα των Ω-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό.  

Πρόληψη από ηπατικές νόσους.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο UC San Diego School of Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με μέτρια κατανάλωση κρασιού μειωμένο κίνδυνο για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος κατά  50%, σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν ποτέ κρασί. Τα ευρήματά τους έρχονται να αμφισβητήσουν τον συμβατικό τρόπο σκέψης, όσον αφορά την επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία του ήπατος.

Οι ερευνητές ανέφεραν στο journal Hepatology,  ότι η συχνή και μέτρια κατανάλωση μπύρας ή λικέρ τετραπλασιάζει τον κίνδυνο της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, σε σύγκριση με την κατανάλωση κρασιού.

Προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2007 από το Harvard Men's Health Watch  ανέφερε ότι οι άνδρες με μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, είχαν 52% χαμηλότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη από τους άντρες που δεν έπιναν κρασί.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε κατά μέσο όρο στα τέσσερα έως επτά ποτήρια κόκκινο κρασί την εβδομάδα.

Αρχικά, οι ερευνητές στο Seattle εξέτασαν τη γενική κατανάλωση αλκοόλ και δεν βρήκαν καμία σύνδεση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, όταν πήγαν ένα βήμα παραπέρα και κοίταξαν τι συνέβαινε με την κατανάλωση διαφορετικών αλκοολούχων ποτών ξεχωριστά, εντόπισαν μια σαφή σύνδεση μεταξύ του κόκκινου κρασιού και του  χαμηλότερου κινδύνου του καρκίνου του προστάτη.

Ακόμη και εξαιρετικά μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού (ένα ποτήρι την εβδομάδα) μείωσε τον κίνδυνο των ανδρών για καρκίνο του προστάτη κατά 6%, αναφέρουν οι ερευνητές.

Πρόληψη κατά του διαβήτη τύπου 2.

Σε πειράματα σε ζώα, οι επιστήμονες στην Chinese Academy of Sciences ανακάλυψαν, ότι μια χημική ουσία, που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών – η ρεσβερατρόλη – βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

 Οι ερευνητές ανέφεραν στο journal Cell Metabolism, ότι η ρεσβερατρόλη επίσης αύξησε τα επίπεδα του ενζύμου SIRT1, που σε πειράματα είχε βρεθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ποντικούς.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Qiwei Zhai δήλωσε, ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αλλά αυτό χρειάζεται να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω μελέτες.

Τι είναι η ρεσβερατρόλη;

 Η ρεσβερατρόλη είναι ένα συστατικό που βρίσκεται σε ορισμένα φυτά. Τα φυτά παράγουν ρεσβερατρόλη για να καταπολεμήσουν τα βακτήρια και τους μύκητες. Η ρεσβερατρόλη προστατεύει τα φυτά από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη περισσότερο από το λευκό κρασί, γιατί ζυμώνεται με τη φλούδα (στο λευκό κρασί δεν συμβαίνει το ίδιο). Η περισσότερη από τη ρεσβερατρόλη στα σταφύλια βρίσκεται στους σπόρους και τη φλούδα.

Τα ακόλουθα φυτά και τα ποτά είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη:

  • Κόκκινο κρασί
  • Σταφύλια
  • Μπλούμπερις
  • Σμέουρα
  • Μύρτιλλα
  • Φιστίκια

Τα οφέλη για την υγεία, που συνδέονται με την μέτρια κατανάλωση κρασιού οφείλονται ως επί το πλείστον στη περιεκτικότητα του σε ρεσβερατρόλη.
Ενώ η κατανάλωση κρασιού φαίνεται να είναι καλή για την υγεία, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, προβλήματα ψυχικής υγείας, μυοκαρδιοπάθεια, αρρυθμίες, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, λιπώδες ήπαρ,  αλκοολική ηπατίτιδα, κίρρωση, διάφορες μορφές καρκίνου, παγκρεατίτιδα, καθώς και πολλές άλλες χρόνιες νόσους.