Το πρωινό βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Νέα έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι το πότε τρώτε είναι εξίσου σημαντικό με το τι και το πόσο τρώτε.

Αμερικανοί ερευνητές ζήτησαν από αντρικό πληθυσμό να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο, σχετικά με το τι τρώνε και το πότε τρώνε, και παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας τους για 16 χρόνια. Αυτοί που δήλωσαν ότι δεν τρώνε πρωινό είχαν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή στεφανιαία νόσο.

 

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Leah Cahill Harvard School of Public Health (HSPH), και οι συνεργάτες του, δημοσίευσαν τα ευρήματα της έρευνάς τους στο American Heart Association journal Circulation στο τεύχος της 23ης Ιουλίου.
Σε δήλωσή του, ο Dr Leah Cahill, ο οποίος κάνει έρευνα στα πλαίσια του μετα – διδακτορικού του, στο Τμήμα Διατροφής στο HSPH, εξηγεί τι μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτά τα ευρήματα:

"Η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης, νόσοι που μπορούν αργότερα με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή.

Τα ερωτηματολόγια, βάση των οποίων οι ερευνητές ανέλυσαν την συχνότητα των γευμάτων, απαντήθηκαν από 26,902 άντρες ηλικίας από 45 έως 82 ετών. Η κατάσταση και η εξέλιξη της υγείας τους ήταν υπό παρακολούθηση για 16 χρόνια, από το 1992 έως το 2008. Όλοι οι άντρες δεν είχαν στεφανιαία νόσο και καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης.

Στα follow up βρέθηκαν 1,572 άτομα που είχαν βιώσει καρδιακή προσβολή ή είχαν πεθάνει από στεφανιαία νόσο.

Κατά την ανάλυση των δεδομένων από τους ερευνητές βρέθηκε ότι οι άντρες που δήλωσαν ότι δεν έτρωγαν πρωινό είχαν 27% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, σε σχέση με αυτούς που δήλωσαν ότι έτρωγαν πρωινό.

Οι άντρες που δήλωσαν ότι παρέλειπαν το πρωινό γεύμα είχαν και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Οι άντρες που παρέλειπαν το πρωινό γεύμα έτειναν να είναι νεότερης ηλικίας, άγαμοι, καπνιστές, να εργάζονται με πλήρες ωράριο, να μην ασκούνται και κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ.

Οι ερευνητές επίσης όταν προσάρμοζαν τα αποτελέσματα για να υπολογίσουν την επίδραση του δείκτη μάζας σώματος, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και του διαβήτη, βρήκαν ότι οι δεσμοί μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και του υψηλότερου κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή θάνατο από στεφανιαία νόσο έγινε πολύ ασθενέστερη: δεν ήταν πλέον στατιστικά σημαντική.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου, μέσω καναλιών που συνδέονται με αυτούς τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου.

Επίσης δεν βρήκαν καμία σχέση ανάμεσα στο πόσες φορές την ημέρα έτρωγαν και στον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Τα γεύματα αργά το βράδυ συνδέονται με καρδιαγγειακή νόσο.

Βρέθηκε 55% αυξημένος κίνδυνος για καρδιακή νόσο, για όσους έτρωγαν αργά το βράδυ, σε σύγκριση με αυτούς που δεν έτρωγαν αργά το βράδυ.

Όμως οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν κρίνουμε από τους λίγους άντρες της μελέτης που έτρωγαν αργά το βράδυ, είναι εξαιρετικά απίθανο αυτό να αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Ο Dr. Leah Cahill λέει ότι: ¨Το μήνυμα από τη μελέτη, η οποία ενισχύει προηγούμενη έρευνα, είναι να ΜΗΝ παραλείπετε το πρωινό. Η βρώση ενός υγιεινού γεύματος στην αρχή της ημέρας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή¨.

Συμβουλές για υγιεινά πρωινά γεύματα.

Συμπεριλάβετε πολλά είδη υγιεινών τροφών στο πρωινό σας. Αυτό αποτελεί έναν εύκολο τρόπο, προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι το γεύμα σας, σας παρέχει την ενέργεια που χρειάζεστε και μια ισορροπία θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα.

Οι ξηροί καρποί και τα ψιλοκομμένα φρούτα στα δημητριακά είναι πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Αν τρώτε δημητριακά, δοκιμάστε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και ψιλοκομμένα φρούτα, ή νιφάδες βρώμης. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Ένας από τους υπεύθυνους ερευνητές, ο Dr Eric Rimm, αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής στο Harvard Medical School, επισημαίνει ότι: ¨Η ομάδα έχει περάσει δεκαετίες εξετάζοντας τις επιπτώσεις της ποιότητας και της σύστασης της διατροφής στην υγεία, και τώρα αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι οι συνολικές διατροφικές συνήθειες θα πρέπει, επίσης, να εξεταστούν με βάση τη μείωση του κινδύνου της καρδιακής νόσου¨.

Σε συνέδριο το 2012, Βρετανοί επιστήμονες παρουσίασαν μελέτη που εξηγεί γιατί οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό έχουν την τάση να βρίσκουν τα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας πιο ελκυστικά αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας: τα κυκλώματα του εγκεφάλου τους έχουν ρυθμιστεί στο να αναζητούν τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας, όταν εκδηλωθεί το αίσθημα της πείνας.

"Prospective Study of Breakfast Eating and Incident Coronary Heart Disease in a Cohort of Male US Health Professionals"; Leah E. Cahill, Stephanie E. Chiuve, Rania A. Mekary, Majken K. Jensen, Alan J. Flint, Frank B. Hu, and Eric B. Rimm; 

Circulation 23 July 2013, Volume 128, Issue 4, 337-343

http://circ.ahajournals.org/content/128/4/337.abstract