Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας για τους ηλικιωμένους

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι γίνονται όλο και λιγότερο σωματικά δραστήριοι με την πάροδο της ηλικίας. Σχεδόν το 40 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας άνω των 55 δεν αναφέρουν ότι έχουν κάποιας μορφής σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο τους. Όσο μεγαλύτεροι γίνονται σε ηλικία οι άνθρωποι γίνονται, τόσο περισσότερο χρειάζονται τακτική άσκηση.
Δείτε τα οφέλη της σωματικής άσκησης σε άτομα μεγάλης ηλικίας:

•  Η σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη της οστικής απώλειας (μείωση του κινδύνου καταγμάτων) και μειώνει τον κίνδυνο των δεκάδων ασθενειών που συνδέονται με τη γήρανση. Επίσης, αυξάνει την αντοχή των μυών και μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία και το συντονισμό, με αποτέλεσμα να μειωθεί η πιθανότητα πτώσης. Επίσης, αυξάνει την ικανότητα για τη βασική διαβίωση, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να μεταφέρουν σακούλες των παντοπωλείων, σηκωθείτε και να φροντίζουν για τις δουλειές του σπιτιού. Η σωματική δραστηριότητα είναι ένα πραγματικό κλειδί για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής και της ανεξαρτησίας.

• Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας σχετίζονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης, μη ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του παχέος εντέρου, κατάθλιψης και άγχους.

• Τα δραστήρια και ενεργά άτομα με υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη αίματος, διαβήτη ή άλλες χρόνιες ασθένειες, είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από αυτές τις παθήσεις από σε σύγκριση με τα σωματικά αδρανή άτομα

• Τα σωματικά αδρανή άτομα χάνουν μυϊκές ίνες σε ποσοστό από 3 έως 5% κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 30. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό απώλειας μυϊκών ινών περίπου 15% στην ηλικία των 60 ετών.

• Ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν ότι, ως συνέπεια της μειωμένης ανοχής άσκησης, ένας μεγάλος και ολοένα αυξανόμενος αριθμός ηλικιωμένων ατόμων θα ζουν κάτω από, στο ή λίγο πιο πάνω από τα "όρια της σωματικής ικανότητας". Σε αυτή την κατάσταση, με μια μικρή ασθένεια μπορεί να γίνουν εντελώς εξαρτώμενοι από άλλους για την καθημερινή τους φροντίδα.