Ανησυχητική αύξηση της επαγγελματικής εξουθένωσης (Burnout) των γιατρών

Ένας αυξανόμενος αριθμός των γιατρών αντιμετωπίζουν επαγγελματική εξουθένωση από την εργασία τους, με απογοητευτικά αποτελέσματα. Χάνουν τον ενθουσιασμό για τη δουλειά τους. Αναπτύσσουν σημάδια κόπωσης και δείχνουν σημεία κατάθλιψης και μπορεί να κάνουν  πιο συχνά ιατρικά λάθη. Κάποιοι αναζητούν την πρόωρη συνταξιοδότηση ή αλλαγή σταδιοδρομίας. Υπάρχουν ακόμη προσωπικές επιπτώσεις; Ορισμένοι γιατροί μπορεί στραφούν σε αλκοόλ για παρηγοριά, να παραμελούν σημαντικές προσωπικές σχέσεις ή ακόμη και να αναπτύξουν αυτοκτονικές σκέψεις.

Αυτό δεν είναι ένα νέο φαινόμενο.  Στην πραγματικότητα, τα  περιοδικά  Journal of the American Medical Association(JAMA) και Annals of Internal Medicine έχουν δημοσιεύσει μελέτες για την επαγγελματική εξουθένωση  των γιατρών για περισσότερο από μια δεκαετία. Αλλά εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε online στις 20 Αυγούστου 2012 στο περιοδικό Archives of Internal Medicine διαπίστωσε ότι η επαγγελματική εξουθένωση είναι σε "ένα ανησυχητικό επίπεδο" μεταξύ των γιατρών στις ΗΠΑ. Δεν είναι μόνο πιο συχνή η επαγγελματική εξουθένωση μεταξύ των γιατρών από ότι  στο γενικό εργατικό δυναμικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι γιατροί σε ορισμένες ειδικότητες - κυρίως αυτές  που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της περίθαλψης - διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την επαγγελματική εξουθένωση.

Πραγματοποιήθηκε  μια εθνική μελέτη της επαγγελματικής εξουθένωσης σε ένα μεγάλο δείγμα Αμερικανών γιατρών από όλες  τις ειδικότητες.  Από τις 27276 γιατρούς που έλαβαν πρόσκληση να συμμετάσχουν, 7.288 (26,7%) ολοκλήρωσαν τα ερωτηματολόγια.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι πάνω από το 45 τοις εκατό των ερωτηθέντων γιατρών ανέφεραν τουλάχιστον ένα σημείο  της επαγγελματικής εξουθένωσης, όπως  υψηλή συναισθηματική εξάντληση, μεγάλη αίσθηση αποπροσωποποίησης και χαμηλή αίσθηση της προσωπικής ολοκλήρωσης.

Οι ειδικότητες με τα υψηλότερα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης ήταν  κυρίως αυτές  που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της περίθαλψης- emergency medicine, internal medicine, neurology and family medicine. Τα χαμηλότερα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης βρέθηκαν σε γιατρούς με ειδίκευση στην pathology, dermatology, general pediatrics and preventive medicine. Οι γιατροί των ειδικοτήτων έτειναν να έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση με την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την υπόλοιπη ζωή τους.

Σε σύγκριση με ένα τυχαίο δείγμα 3442 ενηλίκων εργαζόμενων στις ΗΠΑ, οι γιατροί είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης (37,9% έναντι 27,8%) και να είναι δυσαρεστημένοι με την ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής (40,2% έναντι 23,2%) ( P  <.001 για τα δύο). 

Οι συγγραφείς της μελέτης δηλώνουν ότι οι αλλαγές και οι θεμελιώδεις αδυναμίες του σημερινού συστήματος υγείας παροχής μπορεί να είναι υπεύθυνες για την αυξανόμενη συχνότητα επαγγελματική εξουθένωση ανάμεσα στους γιατρούς.

Shanafelt TD, Boone S, Tan L, et al. Burnout and satisfaction with work-life balance among US physicians relative to the general US population. Arch Intern Med. 2012 Aug 20:1-9. [Epub ahead of print]

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1351351

 

Μερικές παρουσιάσεις για το θέμα

  1. The Physicians Foundation. A survey of America's physicians: practice patterns and perspectives. September 2012.http://www.physiciansfoundation.org/uploads/default/Physicians_Foundation_2012_Biennial_Survey.pdf Accessed November 16, 2012.
  2. Gawande A. Big med. The New Yorker . August 13, 2012.http://www.newyorker.com/reporting/2012/08/13/120813fa_fact_gawande?currentPage=all&src=longreads&utm_source=buffer&buffer_share=4ab7b Accessed November 16, 2012.
  3. Gunderman R. The root of physician burnout. The Atlantic . August 27, 2012.http://www.theatlantic.com/health/archive/2012/08/the-root-of-physician-burnout/261590/ Accessed November 16, 2012.
  4. Bilazarian S. Physician burnout. theheart.org. October, 4, 2012. http://media.theheart.org/pdf/Private-practive-with-Dr-Seth-Bilazarian_Physician-burnout_FINAL.ppt Accessed November 16, 2012