Το παθητικό κάπνισμα των παιδιών προσχολικής ηλικίας οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης

5/2/2011
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2011 στο Circulation, αναφέρεται ότι τα παιδιάπροσχολικής ηλικίας που υποφέρουν από παθητικό κάπνισμα λόγω των γονιών τους, έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση ακόμα και χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου.
Είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο ακόμα και σε παιδιά 4 και 5 ετών, λόγω του καπνίσματος των γονιών τους.
Είναι γνωστό ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση σε μικρές ηλικίες οδηγεί σε αρτηριακή υπέρταση στην ενήλικο ζωή. Θα ήταν συνετό λοιπόν να ενταθεί η συμβουλευτική προς τους γονείς ώστε να προστατευτούν και τα παιδιά από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Οι ερευνητές μελέτησαν 4236 αγόρια και κορίτσια, προσχολικής ηλικίας, με μέσο όρο ηλικίας τα 5,7 έτη. Σε ποσοστό 28,5%, καπνιστής ήταν ο πατέρας και στο 20,7%, η μητέρα. Σε ποσοστό 11.9% και οι δύο γονείς. Ο μέσος αριθμός τσιγάρων ήταν 11,6 για τις μητέρες και 13,9 για τους πατέρες.
Τα παιδιά με καπνιστή γονέα είχαν 21% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν συστολική αρτηριακή πίεση στο ανώτερο φυσιολογικό. Τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από άλλου παράγοντες κινδύνου για υπέρταση, όπως η παχυσαρκία ή η υπέρταση της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη.
Φαίνεται ότι η μητέρα που καπνίζει επηρεάζει περισσότερο την υγεία των παιδιών αφού καπνίζει περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι από τον πατέρα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να έχουν προγνωστική αξία καθώς και προληπτική προοπτική για τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος.Πηγή:
1. Simonetti GD, Schwertz R, Klett M, et al. Determinants of blood pressure in preschool children. The role of parental smoking. Circulation 2011
Σύνδεσμος άρθρου


Επιμέλεια άρθρου:

Βασίλειος Κων. Ψήφος
Ειδ/μενος Καρδιολόγος