Να επεκταθεί η απαγόρευση του καπνίσματος και στους εξωτερικούς (δημόσιους) χώρους;

13/2/2009

Ενώ στον ελληνικό χώρο αναμένεται η εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους εσωτερικούς – κλειστούς χώρους από το επόμενο έτος (2010) κατά ρητή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευρύς διάλογος έχει ξεκινήσει στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα σχετικά με την επέκταση των σχετικών απαγορεύσεων και στους εξωτερικούς χώρους.

Το έγκυρο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal - BMJ φιλοξενεί σε πρόσφατο τεύχος του (12/2008), δύο άρθρα σχετικά με το παραπάνω θέμα. Στο πρώτο άρθρο ο συγγραφέας George Thomson και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Otago (Νέα Ζηλανδία) επιχειρηματολογεί σθεναρά υπέρ της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς. Στο δεύτερο άρθρο η συγγραφέας Simon Chapman, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ (Αυστραλία), υπερασπίζεται τη μη απαγόρευση του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους, προτάσσοντας κυρίως ζητήματα σχετικά με τις ατομικές ελευθερίες και το δικαίωμα της προσωπικής επιλογής.

Ο George Thomson υποστηρίζει κυρίως ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους θα ελαττώσει σημαντικά το προς μίμηση ερέθισμα στα παιδιά και θα αποτρέψει να καταχωρηθεί η βλαπτική αυτή συνήθεια ως φυσιολογική ανθρώπινη συμπεριφορά στην παιδική συνείδηση.

Η Simon Chapman από την πλευρά της θεωρεί ότι επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους στερείται ισχυρών επιστημονικών ενδείξεων. Με αυτό το δεδομένο απορρίπτει πατερναλιστικές πρακτικές που περιορίζουν το δικαίωμα προσωπικής επιλογής και της ατομικής ανάληψης της ευθύνης.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ενδιαφέρουσα επιχειρηματολογία εκατέρωθεν μπορείτε να αναζητήσετε στα πρωτότυπα των άρθρων (με ελεύθερη πρόσβαση), στις διευθύνσεις:


Should smoking in outside public spaces be banned? Yes , George Thomson, BMJ 2008;337:a2806

Should smoking in outside public spaces be banned? No , Simon Chapman,BMJ 2008;337:a2804